Handla utifrån

Product was successfully added to your shopping cart.

Luft-vattenvärmepump

Luft/vattenvärmepump En luft/vattenvärmepump är ett komplett värmesystem för din villa. Det passar som uppvärmningssystem i hus som har vattenburet värmesystem. Vattenburen värme är en uppvärmningsform som använder varmvatten som cirkulerar i ett rörsystem till element eller golvvärme. Värmekällan kan till exempel vara en vedpanna, en värmeväxlare för fjärrvärme, bergvärme eller luft/vattenvärmepump. Viktigt när du ska köpa luft/vattenvärmepump En viktig faktor som du ska ta ställning till först är vilken storlek du behöver på din nya värmepump. Det beror på hur stor yta som ska värmas upp, vilken elförbrukning du...

   

3 artiklar

 • Utgången

  Energiklass A++
  Framtagen för norden
  Värmer 70-200m²
  Varvtalsreglerad (Inverter) kompressor
  Värmer både tappvatten, element och golvvärme
  Mycket tyst
  Extra energieffektiv
  Liten innerdel på endast 160cm i höjd
  Komplett innedel
  Ny unik avfrostning

  Vi installerar i hela Svealand och Götaland.
  Ring oss gärna om ni bor i Norrland och vill ha hjälp med installation!
  <br

  Du kan inte se pris på den här produkten. Kontakt oss för mer info

  A++

 • Utgången 

  Sänker din uppvärmningskostnad upp till 70 %
  Framtagen för norden
  Värmer 50-180m²
  Varvtalsreglerad (Inverter) kompressor
  Värmer både tappvatten, element och golvvärme
  Mycket tyst
  Extra energieffektiv
  Liten innerdel på endast 160cm i höjd
  Komplett innedel
  Ny unik avfrostning

  Vi installerar i hela Svealand och Götaland.
  Ring oss gärna om ni bor i Norrland och vill ha hjälp med installation!

  Du kan inte se pris på den här produkten. Kontakt oss för mer info

  A++

 • Energiklass A++
  Zubadan
  Värmer 150-300m²
  Framtagen för norden
  Varvtalsreglerad (Inverter) kompressor
  Värmer både tappvatten, element och golvvärme
  Mycket tyst
  Extra energieffektiv
  Liten innerdel på endast 160cm i höjd
  Komplett innedel
  Ny unik avfrostning  Produkt utgången, kontakta oss för mer information! 

  Du kan inte se pris på den här produkten. Kontakt oss för mer info

  A++

   

3 artiklar

Luft/vattenvärmepump

En luft/vattenvärmepump är ett komplett värmesystem för din villa. Det passar som uppvärmningssystem i hus som har vattenburet värmesystem. Vattenburen värme är en uppvärmningsform som använder varmvatten som cirkulerar i ett rörsystem till element eller golvvärme. Värmekällan kan till exempel vara en vedpanna, en värmeväxlare för fjärrvärme, bergvärme eller luft/vattenvärmepump.

Viktigt när du ska köpa luft/vattenvärmepump

En viktig faktor som du ska ta ställning till först är vilken storlek du behöver på din nya värmepump. Det beror på hur stor yta som ska värmas upp, vilken elförbrukning du har idag, hur mycket varmvatten behövs, vart i landet ni bor samt hur många familjemedlemmar det är i hushållet. Det generella rådet är att alltid överdimensionera.

Så här fungerar en luft/vattenvärmepump

Den hämta energi från uteluften och använder den för att värma upp ditt hus och varmvatten. En luft/vattenvärmepump kan sänka dina värmekostnader med upp till 70 procent. Vissa modeller kan även utvinna värme när utetemperaturen går ner mot minus 25 grader. Det som sker är att uteluften värmer upp köldmediet i utedelen. Luft/vattenvärmepumpens innedelen sprider den upptagna värmen till husets värmesystem så att temperaturen blir behaglig i huset.

Eftersom en luft/vattenvärmepump utvinner värmen från utomhusluften, fungerar den bättre i varmare klimat. Detta är en av anledningarna till att en luft/vattenvärmepump är ett mer populärt i de södra delarna av landet.

Exempel på hur olika luft vatten värmepumpar bibehåller värmekapaciteten vid minusgrader 

Fördelar med luft/vattenvärmepump

Det finns många fördelar med att installera en luft/vattenvärmepump, det är en relativt billig investering som betalar sig ganska snabbt i form av minskade elkostnader. Det kan även anses som ett enklare alternativ än till exempel bergvärme. En luft/vattenvärmepump kan ge värme till hela huset, oavsett planlösning, för att värmen ska fördelas jämnt i huset krävs det att det finns radiatorer som jämt kan fördela värmen. Det är även ett mycket bra alternativ för att värma upp till exempel en pool, det är en effektiv lösning som fungerar bra under badsäsongen.

 • Stor ekonomisk besparing.
 • Kan ge hela husets både värme och varmvatten.
 • Det är ett mycket bra alternativ om det inte finns möjlighet att installera bergvärme.
 • Enklare installation än till exempel bergvärme, eftersom varken borrning eller grävning krävs.

Knäppningar och buller från värmepumpen

En luft/vattenvärmepump avger olika typer av ljud. Ett sådant är buller från kompressorn som en vattenburen luftvärmepump avger, även ljud som knäppningar i vattenledningarna. Det kommer av att överföringen av värmen till elementen sker stötvis, vilket gör att rören avger detta ljud. Problemet med knäppningar går att åtgärda genom att blanda varm- och kalltvatten innan det går ut i ledningarna. 

Att köpa luft/vattenvärmepump

Effekt och buller är två viktiga parametrarna som behövs kontrolleras inför din investering. Vi på e-klok.se kan med hjälp av våra installatörer beräkna vilken effekt som krävs i huset. Det är alltid bäst att anlita en professionell fackman för arbetet, installationen är ROT-avdragsgillt. En luft/vattenvärmepump är ganska stor investering jämfört med en luft/luftvärmepump, men inte lika kostsamt som att installera bergvärmepump. Hos oss kan du boka installation med certifierade installatörer.

Olika lösning för ditt varmvattensystem

Bilderna visar olika innerdel från Mitsubishi till vänste visas Ecodan en komplett lösning med 200 liters tank. Till höger är en Hydrobox som används till befintligt varmvattensystem. 

Det finns olika typer av luft/vattenvärmepumpar. Vissa systemen är kompletta med uppvärmning både av huset och av tappvarmvattnet. Andra system är byggda för att komplettera en befintlig varmvattenberedare, det är en mer flexibel lösning. Fundera vad som är bäst för ert hushåll, hur mycket varmvatten använder ni och när installerades varmvattenberedaren.

Att investera i en luft/vattenvärmepump med inbyggd vattentank, en så kallad Ecodan är både för värme och varmvatten, det passar hushåll där en 200 liters tank räcker till. Modellen utan vattentank kallas Hydrobox den fungerar bäst om hushållet använder mer varmvatten än 200 liter eller har en nyinköpt och effektiv varmvattenberedare.

Mitsubishi Electric kallar sina system för Split och Package.

Split betyder att det går köldmedium mellan inne- och utedelen, det har stora fördelar som vid till exempel längre strömavbrott, det riskerar då att inte värmepumpen fryser sönder. Som det skulle kunna göra med vatten i rören.

Package betyder att luft/vattenvärmepumpen har vatten som går i rör mellan inner- och utedelen. Värmepumpen innehåller köldmedium, men det systemet är slutet och det är bara rör med vatten som dras vid installationen. En fördel med Package är att systemet för köldmediet är slutet och har större mängd köldmedium, än så kallade split-modellerna.

Behöver du hjälp och råd inför ditt köp, kontakta oss på e-klok.se så hjälper vi dig att räkna på vilken luft-vattenvärmepump som passar för ert hushåll.