STÄNG

Denna webbplats använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Läs mer

Trygg e-handelCO2 neutral website

Varukorg

träffar.

No hits.

AC - Luftkonditionering

Få behaglig svalka med luftkonditionering, för hemmet, kontoret eller sommarstugan! Vi mår alla bättre med lite svalka under sommaren, redan vid +27 grader sänks din prestationsförmåga med ungefär 50 %. Det finns tre olika lösningar för svalka i hemmet, antingen en portabel AC, luftkylare eller en fast installerad AC. Här nedan hittar du olika modeller och fabrikat på luftkonditionering.

Läs mer

AC - Air Condition

Med AC eller luftkonditionering menas att sänka eller kyla inomhusluften till en behaglig rumstemperatur när utomhustemperaturen är hög, Det ett behagligt att använda AC, vi mår bättre, sover bättre och kan prestera mer när inomhusklimatet är lämpligt. Air-condition (AC) använder samma teknologi som luft/luftvärmepumpar fast omvänd, med AC leds värmen bort från huset och med hjälp av aggregatets fläktar blir det bättre luftcirkulation och den svala luften sprids i ditt hem.

 

Luft/luftvärmepump och luftkonditionering

Alla luft/luftvärmepumpar för vår nordiska marknad har luftkonditionering som alternativ, när vintersäsongen är över kan du använda din luftvärmepump som AC. Idag är det inte alls lika dyrt byta från värmedrift till kyldrift på din luftvärmepump. Att till exempel köra kyldrift tre timmar under de tre varmaste sommarmånaderna kan ha mycket positiv inverkan på ditt mående.

Ett räkneexempel: En luft/luftvärmepump i kyldrift drar mellan 170-1200 W. För att förenkla kan vi räkna på 1000 W och ett elpris på 50 öre/kWh, det skulle bli en kostnad på 50 öre per timme för kyldrift som ger en skön svalkande kyla. För att se kylkapaciteten på en luftvärmepump finns det två värden att titta på det är EER och SEER, dessa mått visar luft/luftvärmepumpens prestanda i kyldrift. Det är en god utgångspunkt för jämförelser mellan olika värmepumpar.

 

Att välja AC med rätt kapacitet 

När du väljer AC behöver du först bedöma hur många kvadratmeter som du önskar kyla. Det är viktigt att din AC har rätt kylkapacitet och kan passa det behovet. Kyla är svårare att transportera än värme därför kommer effekten alltid att vara bäst i det rum där din AC är installerad. Här kommer en formel som kan vara bra att använda sig av vid val av AC, vi på e-klok.se räknar med en effekt på 80 W per kvadratmeter. 

Kyleffekt i normal uträkning

Cirka 80 W (0,08 kW) / kvadratmeter i kyleffekt normal uträkning, i ett vanligt bostadshus med bra isolering och normal takhöjd. Exempel en luftvärmepump som har en kylkapacitet på 4,0 kW klarar av att kyla en yta upp till 50 m². 4000W / 80 = 50 m². 

 

AC för alla rum

Frågan om du ska investera i en luftkylare eller luftkonditionering är beroende på vilket resultat du önskar. Med en portabel AC kan du få luftkonditionering som går att flytta mellan olika rum, det är perfekt om du till exempel önskar kyla arbetsrummet eller vardagsrummet på dagen och sovrummet senare på eftermiddagen innan kvällen. Det som behövs är närheten till en fönsterspringa eller liknande för frånluftsslangen. Portabel AC är luftkonditionering utan utedel och utan installation.

En variant på portabel AC är en alltså en luftkylare, det är inget kylaggregat med köldmedium och kompressor, utan en luftkylare som kyler luften genom avdunstning av vatten. Luftkylare är en miljövänligare luftkonditionering utan slang, med en vattentank, det är en enklare variant av portabel AC som kan kyla din luft på ett behagligt sätt och kan sänka inomhustemperaturen med några grader.
Båda dessa alternativ är den perfekta lösningen för luftkonditionering för lägenhet.

AC

Vilka funktioner behöver en AC?

Utöver prestandan och kylkapaciteten kan det även vara viktigt att AC:n är tystgående, speciellt om det är tänkt att den ska stå i ett sovrum, även om vi vill rekommendera är att kyla sovrummet innan läggdags så är ljudnivån viktig. Ett annat tips kan vara att välja en luftkonditionering som går att programmera, för att mötas av en sval bris när det behövs som allra bäst.

Fördelar med luftkonditionering 

Det finns många fördelar med AC, precis om vi berättade i inledningen åstadkommer vi mer när luften i hemmet eller på arbetsplatsen känns lämplig. I ett sovrum sover vi bättre vilket medför att vi under dagen mår bättre. Idag är det en självklarhet att ha AC i bilen eller på hotellet när vi åker utomlands, luftkonditionering är inte bara för länder vid varmare breddgrader utan även för våra svenska hem.  

 

AC på e-klok.se

Vi erbjuder många olika lösningar av AC på e-klok.se som passar för ditt hem, fritidshus eller kontoret. Det som vi kallar för en fast installerad AC är en luft/luftvärmepump med en inner- och en utedel, det ger den bästa kylan, effektivast och mest ekonomisk. Portabel AC är en effektiv luftkonditionering som kräver närhet till ett fönster eller balkong för frånluftsslangen. Luftkylare är en enklare och smidigare variant av AC som ger skön svalka.

Meny