Ventilationsfläkt

En ventilationsfläkt (kallas även frånluftsfläkt) är mekanisk frånluft som är ett bra komplement för till exempel äldre hus som har bytt värmesystem och där självdrag inte längre är tillräckligt. I sortimentet hittar du badrumsfläktar och kanalfläktar som ger ett bättre rörelse på luften än självdrag.

Visar alla 4 resultat

Betygsatt 0 av 5

Pax Chinook fläkt

Kraftfull • Insticksmodell • För våtutrymmen

1.809 kr

Delbetala 169.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Pax Passad 00

Med strömbrytare • Insticksmodell • För våtutrymmen

1.295 kr

Delbetala 121.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Pax Passad 30

Närvarosensor • Fuktstyrd • För badrum

1.349 kr

Delbetala 126.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Pax Passad 31

Med kallrasspjäll • Fuktstyrning • Närvarosensor

1.539 kr

Delbetala 144.95 kr i 12 mån
Info

Om ventilationsfläktar

Fukt i inomhusluften är viktigt att reglera för att undvika fuktrelaterade skador som rötskador och mögel. Källor till fukt i luften är allt från utandningsluft till dusch och tvätt och det är viktigt att överflödig fukt effektivt ventileras ut ur byggnaden. För att skynda på utförseln av dålig luft/lukt så komplementerar man med ventilationsfläktar som exempelvis våtrumsfläktar eller kanalfläktar.

Äldre hus

I äldre hus, där ventilationen tidigare hanterades med självdrag och med frånluften som gick ut via skorstenen, och som nu bytt till modernare värmesystem, så är ventilationen inte tillräcklig. Här är det särskilt viktigt att komplettera med mekanisk frånluft via exempelvis kanalfläktar.

Hur fungerar mekaniskt från och tilluftssystem?

I mekaniska från- och tilluftssystem så verkar ventilationen genom att uteluft tas in centralt, förvärms och filtreras för att sen via tilluftsdon fördelas till i första hand sovrummen och vardagsrum som oftast är de rum som är i störst behov av fräsch luft. Den gamla, använda luften sugs ut med hjälp av frånluftsdon som med fördel installeras i rum som kök och badrum där den mest förorenade luften finns. Om man är intresserad av värmeåtervinning av förbrukad luft så utrustar man ventilationssystemet med en värmeväxlare (FTX-system).

Hur vet jag att ventilationen fungerar?

Håll ett papper mot ventilerna. Ett hushållspapper ska kunna sugas fast mot ventilen.

Om matos känns i andra rum än i köket så kan det betyda att luften strömmar i fel riktning.