Ventilationsaggregat med värmeväxlare

Ett bra ventilationssystem är viktigt för hemmet då det bidrar till god luftförsörjning och minskade halter av skadliga ämnen som pollen, bakterier och virus i luften vilket verkar positivt för att förebygga bland annat allergier. Hos e-klok.se hittar du ventilationsaggregat med värmeväxlare som skapar effektiv värmeåtervinning (FTX) i ditt hem.

Visar alla 4 resultat

Betygsatt 0 av 5

Mitsubishi miniventilation Lossnay VL-100

Upp till 80 m² • Återvinner värmen • Vädra med stängda dörrar

5.790 kr

Delbetala 536.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Mitsubishi miniventilation Lossnay VL-50

Upp till 40 m² • Återvinner värmen • Vädra med stängda dörrar

5.190 kr

Delbetala 480.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Pax Eos 100H+ med inbyggd sladd

Med inbyggd sladd • Återvinner 80% • För nordiskt klimat

10.990 kr

Delbetala 1015.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Pax Ventilationsaggregat Eos 100H

Upp till 60-65 m² • Kompakt ventilationsaggregat • För småhus

10.258 kr

Delbetala 947.95 kr i 12 mån
Info

Ventilationsaggregat med värmeväxlare

Att ha ventilation med värmeåtervinning är ett energieffektivt system i hemmet. Detta innebär att den uppvärmda luften passerar in genom värmeväxlaren och värmer upp den inkommande svalare luften så att ingen onödig energi går till spillo. Resultatet är en bättre uppvärmningsekonomi och mindre risk för obehagligt kalldrag från fönster och ventiler. Ventilation med värmeväxlare kallas även FX eller FTX ventilation och FTX system.

Att ha ett ventilationsaggregat med värmeväxlare innebär att du har ett ventilationssystem på plats för att säkerställa maximal värmeåtervinning.

Det innebär att den luften som du har betalat pengar för att värma upp, istället för att ventileras ut till utomhusluften, faktiskt används för att värma upp den nya luften som kommer in genom ventilationssystemet till ditt hem.

Hur fungerar detta?

Istället för att använda tilluft och frånluftsventiler i olika delar av hemmet, så samlas tilluften och frånluften på samma plats. Detta är i ventilationsaggregatet, och där använder värmeväxlaren energin i den varma frånluften för att värma upp den nya, kallare tilluften innan den ventileras in i bostaden.

 

Ventilation utan värmeväxlare

Det finns i stort sett inga situationer där ventilation utan värmeväxling är att föredra, och om du har möjlighet att ha ett ventilationssystem med värmeväxling så är det alltid det bästa valet.

Vanliga tilluftsventiler, självdragsventilation och andra ventilationsmetoder utan värmeväxlare har två stora nackdelar. Den första är att vi i Sverige har väldigt sofistikerade uppvärmningssystem, och vi spenderar mycket pengar på uppvärmning.

Vi på e-klok älskar sofistikerade uppvärmningssystem, och säljer många sådana. Problemet är att många köper bra uppvärmningssystem och sedan ventilerar dom bara ut den uppvärmda luften, vilket skapar en stor energiförlust för uppvärmningssystemet. Det andra problemet är att många av dessa ventilationssystem, inklusive dom två ovan nämnda, är beroende av vädret utomhus för att förse inomhusklimatet med den luftväxling som behövs för en bra luftkvalitet. Med ett ventilationsaggregat blir man oberoende av vädret för bra ventilation.

 

FTX aggregat

Ventilationsaggregat kallas även FTX aggregat. FTX står för Frånluft, Tilluft, värmeväXling. Med ett FTX aggregat kan man spara så mycket som 50-70% energi jämfört med ventilationssystem utan värmeväxlare.

FTX aggregat är byggda för flera ändamål. Det första är självklart bra inomhusluft. Det innebär att det renar luften från allergener (så som pollen), virus, bakterier och dålig lukt.

Det innebär en kontinuerlig ventilation av ditt hem utan att du behöver öppna fönstren, vilket självklart kan vara obekvämt att göra vintertid. FTX aggregat är ett sätt att vädra med stängda fönster.

FTX aggregats andra huvuduppgift är att spara energi, och att agera som ett supplement för ett sofistikerat uppvärmningssystem. Oavsett om du har uppvärmning med direktverkande el, bergvärme, fjärrvärme, luftvärmepump, luft vatten värmepump, pelletspanna eller annan uppvärmningsmetod så är syftet att minska värmeförlusten av detta system.

 

Ventilationsaggregat från Mitsubishi (Lossnay) och Pax (Eos)

Ventilationsaggregaten Mitsubishi Lossnay VL-100Mitsubishi Lossnay VL-50, och Pax Eos 100H är väldigt populära produkter som vi varmt kan rekommendera om du söker en värmeväxlare. De skapar väldigt behaglig inomhusmiljö och kan spara dig massor av pengar om du idag inte återanvänder din redan uppvärmda luft.

 

Om ventilation

Boverket Byggregler om ventilation skriver att alla rum som används kräver kontinuerlig luftväxling. Minimikravet för frånluften ska vara 0,35 liter/s x bostadsytan uttryckt i m². För ett hus på 160 m² blir det: 0,35 l/s x 160 m²= 56 l/s. Man bör därför se till att den totala frånluften är på minst 56 l/s. Det måste även komma in samma mängd tilluft i huset vilket man löser med ett bra ventilationsaggregat.

Nyckelord

Boverket har några nyckelord som kan vara bra att tänka på när man funderar på att installera nytt ventilationssystem.

– Uteluft/Tilluft : Den luft som kommer in via väggar eller befintligt ventilationssystem.

– Frånluft: Den använda ”gamla” luft som sugs ut från huset via frånluftsfläktar eller kanalfläktar.

– Överluft: Den luft som rör sig mellan rummen.

– Avluft: Luften som lämnar ventilationsaggregatet ut i det fria.

– Drift och Underhåll

– Vädring: Boverkets rekommendation är att huset vädras ut genom att öppna ett fönster en stund varje dag.