träffar.

No hits.

Varukorg

0171-66 30 20

mån-tor 8-19, fre 8-18, sön 16-21

FTX ventilation & FTX system

FTX ventilation och FTX system är viktiga komponenter för att undvika värmeförlust i sitt uppvärmningssystem, samtidigt som dom renar luften från skadliga bakterier så som virus, pollen och bakterier. På denna sida hittar du olika FTX system som skapar ett bra inomhusklimat för att din familj och din bostad ska må bra.

Släpp in frisk luft & behåll värmen | e-klok.se

Läs mer

FTX ventilation & FTX system

FTX ventilation

Med opålitliga elpriser och dyra uppvärmningskostnader har FTX ventilation och FTX system blivit ett populärt sätt att ta kontroll över sitt inomhusklimat. FTX står för Frånluft, Tilluft, värmeväXling, och kort förklarat innebär det att man använder energin i bostadens redan uppvärmda luft för att värma upp den nya luften som kommer in genom ventilationssystemet.

Varför är detta viktigt?

Vanligtvis kommer tilluften (luften som kommer utifrån) in i bostaden via tilluftsventiler i vardagsrum och sovrum. Den värms sedan upp av bostadens värmesystem, och sedan åker den raka vägen ut igen genom frånluftsventiler i badrum, tvättstuga eller toalett. Detta skapar en hälsosam luftcirkulation som är väldigt viktig för att människor ska må bra, men det finns två problem med detta.

Det första problemet är att många hus har fläktstyrd frånluftsventilation eller självdragsventilation. Dessa system gör ventilationen inomhus beroende av vädret utomhus för att skapa rätt förutsättningar för inomhusmiljön.

Det andra problemet är att det skapar en stor värmeförlust när den uppvärmda luften kontinuerligt ventileras ut utan att återanvändas. FTX ventilation och FTX system kan återvinna så mycket som 50-80% av den uppvärmda luften, vilket kan skapa en besparing på flera tusentals kilowatt-timmar per år.

 

FTX ventilation spelar stor roll

Med tanke på hur miljömedvetna vi är i Sverige kan man ibland bli förvånad att FTX ventilation inte har skapat en större diskussion. En majoritet av vår energiförbrukning går till uppvärmning och vi har väldigt sofistikerade system för uppvärmning. Dock använder många av oss utdaterade ventilationssystem som på flera sätt underminerar dom uppvärmningssystemen vi har på plats.

Frånluftsvärmepumpar är ett av få uppvärmningssystem som har ett inbyggt FTX system. Det innebär att en stor majoritet av alla uppvärmningssystem får en stor värmeförlust om man inte har ett separat FTX system.


Ett energibesparande ventilationssystem

Komfort, en hälsosam miljö, och energibesparing är grundpelarna i FTX ventilation. Varje FTX system har ett luftbehandlingsaggregat, och är systemets nyckelkomponent. Det styrs av mikroprocessorer, och fläktar tillsammans med luftfilter, värmeväxlare och ett automatiskt styrsystem för att skapa den behagligaste inomhusmiljön som möjligt. Effektiviteten av ett FTX system avgörs av luftvolymen och luftbytesfrekvensen.

Enligt Boverket bör luftbytesfrekvensen – antalet gånger luften byts ut under en specifik tid – vara en till två gånger per timme. Ett enkelt räknesätt är att ta enhetens effektivitet = bostadens volym/2.

Energibesparingen i FTX ventilation är en kombination av att använda en värmeväxlare och att ha så energieffektiva fläktar som möjligt. Värmeväxlarens jobb är att använda energin i den uppvärmda frånluften för att värma upp den kalla tilluften innan luften kommer in i byggnaden.

Meny