Ventilation

Om ventilationen är bra gör den att vi mår bättre av den friska luften som blir. Men varje ventilation måste anpassas efter det hus den ska sättas in i.

Visar 1–16 av 43 resultat

Betygsatt 0 av 5

Friskluftsventil Airmove 3.0

Självreglerande friskluftsventil för bättre inomhusklimat

895 kr

Delbetala 84.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Högeffektivt filter mot pollen för VL-100

Extra effektivt filter • Hindrar pollen • För Mitsubishi Electric VL-100

780 kr

Delbetala 74.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Högeffektivt filter mot pollen för VL-50

Filtrerar bort pollen • Högeffektivt • För Mitsubishi Electric VL-50

829 kr

Delbetala 78.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Luftförflyttare Airmove 1.1

Utnyttja luftcirkulation och spar pengar.

2.790 kr

Delbetala 259.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Luftförflyttare Airmove 2.0

Airmove 2.0 är ett bra komplement till din värmepump eller braskamin.

2.990 kr

Delbetala 278.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Mitsubishi miniventilation Lossnay VL-100

Upp till 80 m² • Återvinner värmen • Vädra med stängda dörrar

5.790 kr

Delbetala 536.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Mitsubishi miniventilation Lossnay VL-50

Upp till 40 m² • Återvinner värmen • Vädra med stängda dörrar

5.190 kr

Delbetala 480.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Pax Calima fläkt

Helautomatisk • Appstyrd • Extremt tyst

1.875 kr

Delbetala 175.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Pax Calima fläktpaket

Helautomatisk våtrumsfläkt med appstyrning

2.179 kr

Delbetala 203.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Pax Calima kallrasskydd

Stopp för kallras • För Pax Calima våtrumsfläkt

449 kr

Delbetala 43.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Pax Calima täckplatta (även Passad)

Passar Calima och Passad • För öppningar upp till Ø 160 mm • När fläkten inte täcker kanalöppningen

449 kr

Delbetala 43.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Pax Chinook fläkt

Kraftfull • Insticksmodell • För våtutrymmen

1.809 kr

Delbetala 169.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Pax Eos 100H+ med inbyggd sladd

Med inbyggd sladd • Återvinner 80% • För nordiskt klimat

10.990 kr

Delbetala 1015.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Pax Eos filtersats standard G4

Filtersats • Frånluft • Uteluft

267 kr

Delbetala 27.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Pax Eos frånluftsstos

Tillbehör till Pax Eos

279 kr

Delbetala 28.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Pax Eos frånluftsventil vit stål

Ø100 stål • passar Eos ventilationsaggregat

319 kr

Delbetala 31.95 kr i 12 mån
Info

Vad ska du tänka på när det gäller ventilation?

Hur är huset byggt och vilka bor där? Vi hjälper dig hitta rätt ventilation för just din bostad!

Om ventilationen är bra gör den att vi mår bättre av den friska luften som blir. Men varje ventilation måste anpassas efter det hus den ska sättas in i. Hur är huset byggt och vilka bor där? Ett äldre par har helt andra behov än en yngre barnfamilj där det till exempel tvättas oftare. Vart huset ligger i Sverige har också betydelse då det är stora temperaturskillnader mellan norr och söder.

Värmeåtervinning är en viktig funktion att ha i åtanke. Likaså möjligheten att kunna behovsstyra luftflödena. Detta gör att energiförbrukningen minskas och då även driftskostnaden.

Mitsubishi ventilation

Ett ventilationsaggregat från Mitsubishi Electric ser till att luften blir frisk och fräsch. Samtidigt sparas pengar då ingen onödig uppvärmning av den kalla luft som strömmar in krävs. Här återvinns cirka 80 % av energin och värmen behålls.

Installationen är enkel och den passar alla typer av byggnader.

Sköt om ditt hus med rätt ventilation

Drag och kall fuktig luft är ord som förknippas med en sämre inomhusmiljö. Alla dessa ord kan dock vändas till något positivt för din inomhusmiljö, ditt hus och din hälsa. Här på E-klok hittar du nämligen mängder av bra lösningar för ventilation oavsett om du behöver en lösning för ett nybyggt hus, en källarlokal eller ett äldre hus som inte varit året-runt-bebott på flera år. Ingenting är omöjligt att förbättra när det gäller inomhusventilation. FTX ventilation och FTX system minskar även värmeförlusten av din uppvärmningskälla, samtidigt som dom renar din luft.

Frisk luft är A och O

Att luften är bra är A och O om du ska vistas i en inomhusmiljö under längre tid. För ett bostadshus som har olika rum kan det behövas olika typer av ventilation för att det ska bli en optimal lösning. Rent generellt har ett hus och dess boende ett stort behov av friskluftsintag där den rena utomhusluften strömmar in i huset med ett naturligt flöde som får sämre inomhusluft att transporteras ut. Detta kan lösas med en ventil.

Utöver ett generellt friskluftsintag har de olika rummen olika behov av ventilation. Ett kök är ett rum där det produceras värme från spis, ugn och övriga maskiner samtidigt som os från matlagning behöver transporteras bort och ut. Här är köksfläkten en viktig del i din inomhusventilation. Även ditt badrum är ett rum där det produceras värme och vattenånga som, om ångan inte kommer ut, lätt kan förstöra badrummets väggar och tak.

Ventilation i nybyggt eller äldre hus

Ventilation är minst lika viktigt i ett nybyggt som äldre hus, dock finns det två stora skillnader. I ett nybyggt hus finns idag olika sätt att täta huset för att hålla inne på värmen och därmed skona miljön och din plånbok. Då är placeringen av friskluftsintag och ett genomtänkt ventilationssystem väldigt viktig. Detta bör planeras i god tid för att kunna byggas in och anpassas under byggets gång.

Ett äldre hus skapades ofta med en byggnadsteknik som tillät springor och naturliga material som andades och släppte in lagom med friskluft i huset. Idag kan dock denna luft uppfattas som drag och många kan därmed bestämma sig för att isolera och täta ett gammalt hus. Som resultat försvinner då den naturliga ventilationen. Här krävs kunskap och kompletterande ventilation för att bibehålla det bra luftflöde som behövs i ett bebott och levande hus.

Luftfilter för renare inomhusmiljö

Friskluftsintag, som är den stora viktiga insatsen i ett ventilationssystem, tar in luft från utomhusmiljön. För känsliga personer kan detta vara ett problem då det transporterar med sig exempelvis pollen in i huset. Idag finns det dock väl utvecklade filter för dessa friskluftsintag. Filter som, utan att försämra luftflödet, effektivt tar bort de partiklar som kan ge utslag på andningsvägarna. Du hittar flera högeffektiva filter mot pollen i vårt sortiment på e-klok.se.

För ökad ventilation och frånluftsflöde kan även mindre elektriska fläktar ofta användas. Det kan exempelvis vara fläktar som hjälper till att få ut den fuktiga luften ur ett badrum eller en fläkt som ökar genomströmningen av luften. Har du inte möjlighet att installera eller koppla en fläkt i ett fast utflöde så finns effektiva fläktar och portabla filter på hjul – som kan placeras på valfritt ställe i rummet. Dessa samlar fukten i behållare som töms vid behov.

Luft-luft värmepump och värmeförflyttare

En luftvärmepump är en god kombination av energisnål uppvärmning samtidigt som den renar luften och sprider frisk luft i rummet den är placerad. Pumparna har olika kapacitet och anpassas efter rummets storlek. Den fungerar bäst i normala plustemperaturer. Många av modellerna har förmåga att växla om från värmeproduktion till svalare luftströmningar under de riktigt varma perioderna. När köldgraderna kryper riktigt långt ner minskar dock kapaciteten något i värmeväxlingen och då kan det behövas ett komplement.

De flesta hushåll har redan ett komplement i form av en värmekälla, till exempel en kamin eller en öppen spis som producerar ren värme. Produktionen sker på ett bestämt ställe i huset och värmer upp omgivande utrymmen mycket effektivt. Ibland lite väl effektivt, och då kan du installera en luftförflyttare (kallas även värmeförflyttare) i anslutning till värmekällan. En luftförflyttare kan till exempel vara en fläkt som förflyttar den varma luften till andra delar av huset som behöver värme och torr luft.

Bekämpa torr eller fuktig luft

Fukt är svårt att hantera men är trots allt välbehövligt för ett hus och dess inomhusmiljö. Luft som är torr drar ut den naturliga fukten ur trävirke och andra levande material och på lång sikt skapas torrsprickor och materialets funktion kan försämras. Naturligtvis gör en alltför fuktig luft skada den också. Det gäller att hitta en bra balans mellan fukt och torrhet som ger en behaglig och välmående inomhusmiljö.

En alltför torr luft ger för de inneboende personerna torr hy och torra slemhinnor vilket kan ge ihärdiga problem. Hos E-klok hittar du dock enkla lösningar för både fuktminskning och ökning. Vi har allt från torrbollar och ventilationslösningar för fuktiga miljöer men även effektiva luftfuktare som ger en välbehövlig dos fuktighet till en inomhusmiljö som är torr. Luftfuktarna är anpassade efter olika storlek på rum och kan även anpassas efter önskemål. Luften blir behagligare och upplevs mjukare och inte så sträv.

Sammanfattning

En god ventilation är mycket viktigt för en behaglig inomhusmiljö. Viktigt för känslan av att vilja vistas i en viss miljö, en frisk känsla där det effektivt har transporterats ut luft – såsom matos från ett kök. Att ta vara på de naturliga friskluftsintagen och därefter anpassa det efter dagens behov av ett väl isolerat hus är en vinst för alla. Att inte slarva med ventilationen för både hus, miljö och de människor som ska vistas där är A och O.