Ventilation till villa

Vad ska man ha för ventilation till sin villa? Som villaägare är det viktigt att se till att ha bra ventilation hemma, dels för välmåendet av ens familj men även för välmåendet av ens bostad. Är du ute efter att hitta produkter och information kring ventilationssystem till din villa så har du hittat helt rätt!

Visar alla 7 resultat

Betygsatt 0 av 5

Mitsubishi miniventilation Lossnay VL-100

Upp till 80 m² • Återvinner värmen • Vädra med stängda dörrar

5.790 kr

Delbetala 536.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Mitsubishi miniventilation Lossnay VL-50

Upp till 40 m² • Återvinner värmen • Vädra med stängda dörrar

5.190 kr

Delbetala 480.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Pax Calima fläkt

Helautomatisk • Appstyrd • Extremt tyst

1.875 kr

Delbetala 175.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Pax Chinook fläkt

Kraftfull • Insticksmodell • För våtutrymmen

1.809 kr

Delbetala 169.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Pax Eos 100H+ med inbyggd sladd

Med inbyggd sladd • Återvinner 80% • För nordiskt klimat

10.990 kr

Delbetala 1015.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Pax Passad 30

Närvarosensor • Fuktstyrd • För badrum

1.349 kr

Delbetala 126.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Pax Ventilationsaggregat Eos 100H

Upp till 60-65 m² • Kompakt ventilationsaggregat • För småhus

10.258 kr

Delbetala 947.95 kr i 12 mån
Info

Om ventilation till villa

I e-klok.se’s sortiment hittar du produkterna som hjälper dig att skapa ett bra och hälsosamt inomhusklimat. En viktig komponent för en bra boendemiljö är ventilation. Om din villa är för tät och du har dålig ventilation kommer den dåliga luften på kort sikt att orsaka obehaglig lukt i stora delar av bostaden. På längre sikt riskerar du mögelangrepp. Det vill säga, en dåligt ventilerad villa mår inte bra. Samma sak gäller dig.

Bor du i ett hus med dålig ventilation är risken att du efterhand upplever trötthet, återkommande huvudvärk och allergibesvär eftersom du hela tiden andas dålig luft när du är inomhus. Det tycker vi på e-klok.se är ett högt pris att betala varför vi har samlat en mängd produkter i vår produktportfölj som hjälper dig att skapa ett sunt inomhusklimat för både dig och ditt hus.

Viktiga begrepp

När det gäller ventilation finns det ett antal tekniska begrepp och produkter som är relevanta för dig som funderar på att förbättra din ventilation. I denna konsumentvägledning går vi igenom de viktigaste begreppen och produkterna.

Självdragsventilation

Självdragsventilation innebär att de termiska krafterna i skorstenen skapar ett undertryck i huset. Detta leder till att utomhusluften sugs in genom husets ventiler. Enkelt förklarat. Den varma luften i skorstenen stiger uppåt och skapar ett undertryck i huset. Undertrycket leder till att ny luft sugs in i huset.Det är inte helt ovanligt att man förstärker självdraget med olika metoder. Ett alternativ är en så kallad ”fläktboll” på toppen av skorstenen som suger ut luften ur huset. Badrum- och köksfläktar som arbetar kontinuerligt förstärker också självdraget.Här på eklok hittar du badrumsfläktar som kan bidra till förbättrat självdrag i ditt hus.

Fördelar och nackdelar med självdrag

+ Ingen energiåtgång krävs för att driva systemet = Ingen kostnad

– Svårt att styra ventilationen. Blåser det ute och det är kallt då blir ventilationen starkare. Är det sommar och vindstilla får du sämre ventilation.

Mekanisk ventilation

När det gäller mekanisk ventilation finns det tre olika system

  • frånluftsventilation
  • till- och frånluftsventilation
  • FTX-ventilation.

Frånluftsventilation

I ett hus med frånluftsventilation används mekaniska system för att skapa ett undertryck i huset. Eftersom luften sugs ut hur huset så ”tvingas” ny luft in genom ventiler i ytterväggar och vid fönster. Frånluften sugs ofta ut genom till exempel köket och i badrum där frånluftsfläktar placeras. Ett annat alternativ är också att placera frånluftsfläkten på vinden.

Fördelar och nackdelar med frånluftsventilation

+ Frånluftsventilation säkerställer luftväxling i ditt hus.

+ Du kan också återvinna värme från frånluften med rätt system

+ Tilluften kan filtreras.- Systemet drar energi och kostar därför pengar.

– Fläktarna kan ge ifrån sig störande ljud, tänk därför alltid på val av produkt och placering.

Till- och frånluftssystem

Där sköter fläktar in- och uttransport av luften. Den friska utomhusluften tas in filtrerad och/eller förvärmd till husets olika rum samtidigt som den använder luften som ventileras ut

FTX aggregat

FTX ventilation är idag den vanligaste typen av ventilation. I ett FTX system säkerställer systemet att luftflödet in och ut ur huset hela tiden är lika stort. FTX aggregatet tar in luft utifrån och värmer upp den och filtrerar luften. I ett FTX system kopplar man samman den centrala enheten med rörsystem som fördelar ut luften till olika rum. Vi har flertalet olika ventilationsaggregat med värmeväxlare som erbjuder FTX ventilation.

Fördelar och nackdelar med FTX ventilation

+ Ett komplett ventilationssystem som också återvinner värme vilket gör systemet mer kostnadseffektivt att driva.

+ Ett FTX system påverkas inte av väder och vind. Du har samma flöde av in/ut luft hela tiden

– Systemet kräver kontinuerligt underhåll, att du byter filter etc.

Har du rätt ventilation? En snabb checklista

Är du osäker på om du har en bra ventilation eller inte.
Med ett par enkla kontroller kan du relativt lätt få en uppfattning om ditt ventilationssystem:

  • När du duschat – Kontrollera spegeln. Tar det mer än en kvart innan fukten försvinner från spegeln så är ventilationen för dålig
  • Har du fönster i ditt hus som har imma på insidan när du vaknar på morgonen även fast det är varmare än noll grader då är ventilationen för dålig
  • Har du en granne eller kompis som har ett fungerande FTX system. Jämför – luktar det ”instängt” hos dig har du troligen dålig ventilation
  • Är du fortfarande osäker, tag kontakt med oss på eklok.se så kan vi hjälpa dig att komma i kontakt med någon av våra installations- och servicepartner

Sköt om ditt ventilationssystem

Ditt inomhusklimat är viktigt för dig själv och ditt hus. Med ett par enkla regelbundna åtgärder kan du skapa ett hälsosamt inomhusklimat och förlänga livslängden på ditt hus. Vi på e-klok tipsar om de vanligaste sakerna du kan göra:

Fungerar dina ventiler?

Kontrollera regelbundet dina ventiler. Fungerar de som de skall. Behöver de göras rent? Fungerar reglagen. Kan du öppna och stänga? Byt ut de ventiler som inte fungerar.

Cirkulation
Det är viktigt att du har rätt cirkulation i ditt hus. Luften skall normalt sett komma in i ditt sovrum, vardagsrum och allrum. Därefter skall luften vidare till kök och badrum där luften skall lämna huset. Se till att luften i sovrum och vardagsrum kan ta sig ut ur rummet genom att installera till exempel en spaltventil i överkanten på dörrkarmen eller alternativt kan dörren kapas 5-10 mm i underkant, så att en spalt skapas mot tröskeln.

Vädra korsdrag ibland
Luftfuktigheten bör ligga på 40-60 %. Är du osäker på vad du har för luftfuktighet kan du köpa en hygrometer. Du kan också reglera luftfuktighet i ditt hus med någon av våra avfuktare eller befuktare som vi säljer på eklok.se.

Rengör ventilationsaggregat och byt filter
Om aggregatet har filter bör dessa bytas enligt tillverkarens anvisningar, normalt 1 till 2 gånger per år. Den vanligaste orsaken till dåligt inomhusklimat är för dålig skötsel av systemet.