Sorptionsavfuktare

Sorptionsavfuktare är valet då du behöver avfukta utrymmen där temperaturen ibland kryper ned till nollsträcket. Mer tradionella luftrenare av kondensmodell tappar i kapacitet ju lägre temperaturen är medan en sorptionsavfuktare fortsatt ger goda resultat. Därför är sorptionsavfuktare perfekta till båten, husvagnen, förrådet, vinden eller krypgrunden.

Visar alla 6 resultat

20% RABATT
Betygsatt 0 av 5

EchoDry Combi II sorptionsavfuktare

Upp till 100 m² • Drift ned till 0-20°C • Avfuktar 6-8 L/dygn

3.190 kr 2.552 kr

Delbetala 237.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Arctus Arida Pro S8 avfuktare

Fungerar vid alla temperaturer • Utan vattentank • Tystgående

8.995 kr

Delbetala 831.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Meaco DD8L Zambezi

Testvinnare • Sorptionsteknik • Låg ljudnivå

4.990 kr

Delbetala 462.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Drybox X1 undertrycksfläkt

Torrluftsmängd 275 m3/h • Undertrycksfläkt • Styrning för extern avfuktare

6.999 kr

Delbetala 647.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Drybox X2 adsorptionsavfuktare

Upp till 250 m2 • -20°C till +40°C • 19 L/dygn

13.999 kr

Delbetala 1292.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Drybox X4 adsorptionsavfuktare

Upp till 250 m2 • -20°C till +40°C • 19 L/dygn

15.499 kr

Delbetala 1430.95 kr i 12 mån
Info

Om Sorptionsavfuktare

En sorptionsavfuktare, som även kallas krypgrundsavfuktare, fungerar så att fuktig luft sugs in genom ett fuktabsorberande material, vanligtvis en speciell typ av kisel eller en typ av sammanbundet silica gel. Fukten kan sedan ”kramas ur” med hjälp av uppvärmning inuti sorptionsavfuktaren.

Beroende på modell och typ hamnar sedan fukten i vattenform i ett kärl eller leds bort/blåses ut från det utrymme man vill avfukta. Sorptionsavfuktarens teknik fungerar bra vid låga temperaturer, är energisnål, så därför är denna typ av avfuktare exemplarisk för att avfukta båten, husvagnen, källaren, vinden, krypgrunden, torpargrunden, förrådet eller ett ouppvärmt hus. Dessutom är denna typ av avfuktare den vanligaste förekommande vid vattenskador.

Då sorptionsavfuktare oftast står i lite mer krävande omgivningar än traditionella kondensavfuktare är höljet av korrosionsbeständigt och av robust karaktär. Sorptionsavfuktare har dessutom generellt längre livslängd än en traditionell kondensavfuktare. Det är dock viktigt att man sköter eventuella filterbyten, tvättar eller dammar av regelbundet för att bibehålla dess fuktupptagande förmåga.

En plats bland många där en sorptionsavfuktare är en alldeles utmärkt lösning är på uteluftsventilerade vindar. Enligt en rapport från Chalmers 2008 är över 75% av dessa vindar drabbade av fukt och mögel. Ökningen av problemen på denna typ av vind tros bero på en förhöjd medvetenhet om energiåtgång med följd av att många av dessa vindar har tillägsisolerats ned mot boytan.

Nackdelen är dock att den överskottsvärme som kom från bostadsytan och eventuella murstockar inte längre når upp på vinden och värmer upp denna. Vinden kommer därför att kylas ned och då kall luft är sämre än varm att bära fukt är risken för fukt och vatten avsevärt högre som i sin tur kan leda till mögel och röta. Men med hjälp av en sorptionsavfuktare kan dessa problem avhjälpas och vinden hållas fuktfri!

Ett tips till en sorptionsavfuktare är att investera in en differenstermostat för att kondensvattnet inte ska frysa. Med differenstermostaten kan du ställa in en önskad temperatur exempelvis 5 grader.