Varukorg

träffar.

No hits.

Vi levererar inom hela Europa! /

We deliver all over Europe!

Luftavfuktare test

Luftavfuktaren är ett bra sätt att förhindra framtida problem med fukt i till exempel källaren. Det är Energimyndigheten som utför tester av luftavfuktare. Även om det senaste testet utfördes 2007 så tänkte vi lista information om vad som testas.

Luftavfuktare test - Energimyndigheten

Förebygger framtida problem

En luftavfuktare har många användningsområden, källare, tvättstugor, badrum, sommarstugor och garage.

Billigare att avfukta än att värma upp

Ett annat sätt att bli av med fukten är att höja inomhustemperaturen, men det drar mer energi. Det är smartare att avfukta luften. Du kan spara mycket på att sänka temperaturen i sommarstugan under vintern och istället avfukta luften.

Kylavfuktare och sorptionsavfuktare

Det finns två slags luftavfuktare, kondensavfuktare en så kallade kylavfuktare och sorptionsavfuktare.

Fungerar olika bra vid olika temperaturer

Alla de testade luftavfuktarna fungerar i rumstemperatur, men det är stora skillnader i effektivitet och kapacitet.

Energiförbrukning per dygn

Testet är utfört i laboratorium där avfuktarna har varit på i ett dygn och luftfuktigheten har hela tiden varit den samma, oberoende av hur mycket avfuktaren arbetat.

Stora skillnader i buller

Tänk också på att luftavfuktarna kan låta, testet visar att det finns stora skillnader mellan modellerna. Vid fullt luftflöde varierar ljudeffektnivån från 48 dB (A) till som mest 64 dB(A), men där de flesta ligger på drygt 50 dB (A). En skillnad på 10 dB (A) upplevs som en fördubbling.

Inte alltid användarvänliga

Gemensamt för flera av de testade modellerna är att det inte är alldeles självklart hur du ska använda knapparna eller att se och tolka symbolerna på programpanelen. Flera av de testade modellerna har bara engelsk text.

Viktigt med elsäkerheten

Det är inget krav på att luftavfuktare ska vara klassade med tanke på elsäkerheten, men ska du använda luftavfuktaren i till exempel badrum eller utomhus är det viktigt att du köper en modell i rätt skyddsklass.

Våra avfuktare Arctus Fenja 10 och 20

Arctus Fenja är moderna avfuktare har både funktion och design för att på bästa sätt avfukta dåligt ventilerade utrymmen så som källare och tvättstugor.

Användarvänlig. Gemensamt för dessa två modeller är att de har snygg design och är lätta att hantera, det är enkelt att tömma behållaren för kondensvatten samt att bruksanvisningen är på svenska.

Dessa kondensavfuktare arbetar i 5 till 35 grader. Arctus Fenja 10 avfuktar upp till 10 liter per dygn och Arctus Fenja 20 avfuktar upp till 20 liter per dygn. Förutom att avfukta hjälper de även till att rena luften.

Andra smarta funktioner är automatisk återstart vid elavbrott, valbara avfuktningslägen, timer, fläktlägen och automatisk stopp vid full behållare.

Genom att använda en Arctus Fenja avfuktare kan du enkelt ta bort den överflödiga fukten och på så sätt eliminera risken för mögel och fuktbesvär. Andra fördelar:

  • Eliminera den unkna källarlukten
  • Enklare att torka tvätt eller ved
  • Sänka fuktighetsnivån så att oönskade organismer försvinner
  • Ger torr luft vilket förebygger rost på till exempel verktyg
  • Möjliggör inredning och förvaring i källaren
  • Skapar ”värmepumpseffekt”, genom att sprida värme

Energimyndighetens hela test

Meny