Pollenprognos kan rädda din vardag

Allergi mot pollen och andra luftburna partiklar kan göra livet jobbigt för många, idag uppskattas det bland annat att nästan två miljoner svenskar lider av en pollenallergi. För dessa kan det vara till stor hjälp att veta vilka månader på året som pollensymtomen kommer vara som värst, samt var olika typer av pollen kommer härja. Vi hjälper dig med vår pollenprognos.

Hur en pollenprognos sätts

I Sverige finns flera duktiga pollenbiologer och pollenanalytiker som kan förutse och sätta pollenprognoser. Detta görs genom olika mätningar och analyser där analytikerna bland annat granskar alla olika sorters pollen och sporer och avgör hur långt de har kommit i sin utveckling, eller blomning. När detta sammansvetsas med hur temperaturen, nederbörden och vindriktningen kommer se ut för årets månader går det att sätta en relativt korrekt pollenprognos.

Pollen är en så kallad allergen. Allergener kännetecknas som ämnen som orsakar allergier och kan bestå av olika saker, till exempel livsmedel eller växtsorter. När det kommer till just pollen kan detta komma från olika typer av grässorter och växter och dessa släpps under olika tider på året. Pollen är dessutom en luftburen allergi, vilket innebär att pollenpartiklar sprids i vinden, med vatten samt med både insekter och pälsdjur. Att skydda sig från pollen kan därmed verka hopplöst under vissa månader.

Olika typer av pollen i en pollenprognos

Sverige är ett växtrikt land med mycket natur, skogar och gröna ängar. Det är något som uppskattas av många men som kan sätta käppar i hjulen för de som lider av svår pollenallergi. Det finns nämligen flera växtgrupper i vårt avlånga land som stora delar av befolkningen är känsliga för då de anses vara allergiframkallande.

Al och alm är två exempel på växtarter som kan orsaka besvär hos många. Al finns som både sumpmarks- och skogsträd och blommar oftast under perioden februari till maj. Alm finns i tre olika arter är ett vanligt park- och prydnadsträd och högsäsongen, det vill säga när almen blommar och släpper ut pollen, är från april till maj.

Björk och bok är två andra växtsorter som finns i flera typer av landskap och blommar under vår och sommar, oftast i april och maj. Just björk är en av pollenallergikernas värsta fiender, detta då den finns i flera olika varianter - det finns till exempel tre björkarter i Sverige, samt att björken växer i de allra flesta terränger.

Fler pollentyper

Förutom björk brukar även gräs och gråbo räknas in bland de tre stora pollenallergenerna som många är som mest känsliga mot. Gråbo, som tillhör en art där även strandmalört och malört ingår, brukar växa fritt och hittas oftast vid havsstränder, vägkanter och byggarbetsplatser. Gråbo blommar och är som mest aktiv under högsommaren, oftast mellan juli och augusti. När det kommer till gräs finns det cirka 150 olika sorter i Sverige och dessa blommar under olika perioder från maj till augusti.

Det finns en rad andra växtarter som pollenallergiker kan vara känsliga mot, en av dem är malörtsambrosia som främst finns i södra Sverige. Denna växt, som främst blommar under augusti och september, har pollen som anses kunna orsaka en av de starkaste allergireaktionerna. Även ek kan ge ut höga halter av pollen. Eken blommar främst under maj månad och finns bland annat i skogar och odlingslandskap.

Pollenprognos i mobilen

För att få tag på en aktuell pollenprognos för det område där du bor finns det flera olika tillvägagångssätt. Du kan söka på pollenprognosen online och på så sätt få en framtidsutsikt som ofta visar hur läget kommer se ut de kommande tre dagarna. Det finns dock ett ännu smidigare sätt, du kan ladda ner en app som tillåter dig att följa den rådande pollenprognosen snabbt och smidigt via mobilen.

Via en sådan pollenapp kan du enkelt välja det område du befinner dig i och sedan skräddarsy en prognos som stämmer in på de pollensorter du är allergisk mot och därmed vill följa. Med hjälp av en app behöver du inte bli alltför hindrad av din allergi då du kan planera dina dagar bättre under våren och sommaren när pollenblomningen är som värst. I många appar hittar du dessutom allmän polleninformation samt olika behandlingsmetoder att testa.

Skydda luften i ditt hem

Under den värsta pollensäsongen har inte många pollenallergiker gärna fönster eller dörrar öppna för att släppa in luft. Som resultat kan inomhusluften då bli kvav och tung. Särskilt under varma vår- och sommardagar när pollensäsongen är högaktuell. För att undvika att luften inomhus blir alldeles för instängd finns det flera lösningar, bland annat går det att installera en AC i flera rum eller investera i en mindre fläkt.

Även en luftrenare kan vara en stor hjälp. Några av de fördelar som kommer av att installera en luftrenare hemma är att du eliminerar skadliga bakterier och allergi-framkallande partiklar. Det innebär bland annat att din familj inte löper lika stor risk att bli smittade av luftburna allergener likt pollen. Majoriteten av de som lider av astma eller allergier rapporterar att de mår mycket bättre av renare luft. Det påverkar även sömnen positivt.

Marknadsledande märken av hög kvalitet

På e-klok.se är vi stolta över att kunna erbjuda ett sortiment av luftrenare från de ledande märkena på marknaden. Några av våra märken är Coway och Electrolux. Vi har valt att bara sälja nordiska produkter och väljer våra leverantörer noga. Många av produkterna är dessutom märkta med svalanmärket för Astma- och Allergiförbundet och är energieffektiva. Det innebär är de inte bara är bra för dig som är känslig mot till exempel pollen eller har astma, utan även är snälla mot plånboken.

Vi ser till att hela tiden uppdatera vårt utbud med de senaste modellerna på marknaden. Exempelvis kan du välja att kunna styra din klimatanläggning direkt från mobilen eller koppla upp din produkt via ditt WiFi och sköta den via datorn. Och du kan välja luftrenare som även tar bort dåliga lukter. Hos oss vet du att du får produkter av hög kvalitet och för att du ska känna dig trygg har vi 5 års garanti på våra produkter.