STÄNG

Denna webbplats använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Läs mer

0171-66 30 20

|

info@e-klok.se

träffar.

No hits.

Luftrenare guide

En luftrenare förbättrar ditt inomhusklimat och minskar mängden föroreningar i ditt hem.

Luften är full av partiklar som kommer från en mängd olika källor runt omkring oss. Luften från den ”industrialiserade” världen, kläder, plastprodukter skapar mängder av små partiklar som far omkring konstant i den luft du andas i ditt hem. Med en luftrenare kan du minska mängden skadliga partiklar och förbättra ditt inomhusklimat. Vi på e-klok.se får löpande feedback från nöjda kunder som köpt en luftrenare, att de upplever att detta är en produkt som verkligen gör skillnad. Men vilken luftrenare skall du välja, vi guidar dig rätt.

Och du vet väl att du alltid kan slå oss en signal – vi är experter på inomhusklimat!

Läs mer

Två goda skäl varför du skall köpa en luftrenare som renar din inomhusluft

  • Många gånger är faktiskt luftkvaliteten sämre inomhus och vi spenderar ofta 10-15 timmar per dygn i vårt hem.
  • Förorenad luft är bevisat farlig för din hälsa och kan orsaka hälsoproblem. Med dagens luftrenare kan du minska mängden skadliga partiklar i ditt hem. 

 

Hur fungerar en luftrenare – Mekanisk- (HEPA-filter) och Elektrostatisk luftrening (jonisering) är vanligast

Mekanisk luftrening:

Luften renas när den pressas genom en mängd olika filter med hjälp av fläkt. En vanlig luftrenare bearbetar cirka 300 m³/h. Vid mekanisk filtrering är filtrets förmåga att fånga upp partiklar avgörande. De vanligaste filtertyperna är:

  • ULPA-filter renar 99,999 procent av partiklarna från en diameter på 0,001 µm. >0,12 µm
  • HEPA-filter renar 99,97 procent av partiklarna från en diameter på 0,3 µm.

Även andra filter finns, men ovanstående är de vanligaste i samband med luftrenare. Luftrenare med mekanisk luftrening!

Elektrostatisk luftrening:

Elektrostatisk luftrening innebär att man genom jonisering laddar luften innan man filtrerar den. Genom att ladda luften elektriskt så får man partiklarna att klumpa ihop sig och det blir då lättare att filtrera bort dem. Samtidigt förblir även de partiklar som inte blir filtrerade laddade och är då möjligen farligare att andas in än oladdade partiklar. Luftrenare med elektrostatisk luftrening

 

Vilken luftrenare ska man köpa?

Vilken luftrenare du skall välja beror så klart på vilket ditt primära behov är. Använd följande frågeställningar när du skall välja luftrenare:

  • Vad ska du ha din luftrenare till? Skall den ta bort dofter, vill du få bort damm i ditt hem eller har du allergi, känsliga luftvägar och vill pröva att minska mängden partiklar i ditt hem?
  • Oavsett vad du skall använda din luftrenare till – Säkerställ att din luftrenare har tillräcklig kapacitet för att klara av den yta ditt rum har.
  • Skall du ha en luftrenare i sovrummet – Tänk på att den skall vara tystgående.
  • Har luftrenaren en luktsensor även kallad gaspartikel-sensor som t.ex. känner av ”gaser” i form av rök, parfym, matos etc så kan den själv öka kapaciteten vid behov.
  • Har du allergiska besvär – Välj en luftrenare som är testad och godkänd av Astma och allergiförbundet så vet du att du får en luftrenare som är testad enligt hårda krav.
  • Glöm inte att titta på energiförbrukning, speciellt om du skall ha din luftrenare på hela tiden.

 

Luftrenare – Bäst i test – Vilken modell skall jag välja?

Vi på e-klok.se har valt ut ett antal favoriter utifrån olika behov:

Modell 1008DH 1008CH   1009CH Evolution EAP300  EAP450  
Varumärke Coway  Coway  Coway  LifeAir Electrolux Electrolux
Kapacitet 73 m2 73 m2 63 m2 50 m2 70 m2 103 m2
Filter 4-stegs  3-stegs  3-stegs   - 4-stegs  5-stegs 
Jonisering   - - - Ja - -
Ljudnivå (dbA) 21-48 22-49 22-49 26-55 27-60
Partikelsensor Ja Ja Ja - Ja Ja
Gaspartikelsensor Ja -  - - Ja Ja
Effektförbrukning 47 W 47 W 38 W 7 W - -
Rekommenderad  Ja  Ja Ja - Ja Ja
  Högsta klass Bäst i test!   Tyst, ingen fläkt    

 

Astma och Allergiförbundet – Svalan märkning

Astma och Allergiförbundet i Sverige har testat och rekommenderar luftrenare som är särskilt bra ur allergisynpunkt. Här kan du läsa mer Svalan-märkning och om de modeller på e-klok.se som uppfyller dessa villkor.

 

Filter till luftrenare

Det finns en mängd olika filter till luftrenare. Exempel på filter som är vanligt förekommande och hur de fångar upp partiklar i luften:

Förfilter - Behandlat med anti-bakteriella materiel och avlägsnar relativt stora dammkorn, mögel, hår från människor och husdjur m.m.

UFY-Förfilter - Behandlat med anti-bakteriella materiel och avlägsnar relativt stora dammkorn, mögel, hår från människor och husdjur m.m.

Deodorantfilter - Eliminerar lukter från till exempel mat, skadlig gas samt otrevliga hushållslukter.

HEPA-filter - Det högprestanda HEPA-filtret avlägsnar effektivt fina partiklar och cigarettrök samtidigt som de antibakteriella och antimögel funktionerna från de organiska antibakteriella materialen eliminerar bakterier och mögel.

MCC mediumfilter – Detta är ett mångsidigt filter, 3 olika typer av filter som har anpassats och kombineras till ett MCC mediumfilter. Det avlägsnar partiklar t ex pollen som förkommer under vårsäsongen, avlägsnar giftiga gaser, virus och bakterier såsom influensa, legionella m.m.

A3 mediumfilter – A3 mediumfilter tar bort partiklar som damm och oönskade dofter samt skyddar HEPA-filtret. Det tar också bort bakterier aktivt och kan rengöras med dammsugare.

Menu