träffar.

No hits.

Varukorg

0171-66 30 20

mån-tor 8-19, fre 8-18, sön 16-21

Corona och Coway luftrenare

Corona-oron påverkar alla

Vi får just nu många frågor om Corona-virus och våra luftrenare. Hjälper Coway luftrenare mot Corona?

Det finns ännu inga tester gjorda på just Corona-virus men Coways luftrenare har bland annat HEPA-filter och här kommer en beskrivning av hur HEPA-filter hanterar olika storlekar av partiklar och virus. Bilden visar på ett överskådligt sätt skillnaden i storlek mellan olika partiklar, bakterier och virus.

Corona, partiklestorlekar och HEPA-filter

HEPA-filter (som finns i alla Coway luftrenare) har i olika undersökningar visat sig vara mycket effektiva när det gäller att fånga upp partiklar mindre än 0,3 micrometer. Vi vet att när stora partiklar flyger in i ett HEPA-filter är de för stora för att komma igenom det fibernät som HEPA-filtret består av och de fastnar, precis som en fisk i ett fiskenät. Se bilden.

Corona, HEPA-filter, Coway

När det gäller Corona-virus, är vi nere på en partikelstorlek om cirka 0,12 micrometer, även kallat nanopartiklar. De är så små att de studsar runt som en flipperkula när de träffar gasmolekyler. (Forskare kallar detta Brownian Motion.) Det betyder att de flyger i slumpmässiga sicksackmönster, vilket illustreras i bilden nedan.

Corona, Brownian Movement, HEPA-filter, Coway

Eftersom nanopartiklar och virus är så pass mycket mindre än 0,3 micrometer, borde de enkelt kunna passera förbi fibrerna i HEPA-filtret. Men den förklaringen håller endast om dessa nanopartiklar och virus skulle röra sig som de större partiklarna, det vill säga mer ”rakt fram” och inte studsa. Men då nanopartiklar och virus flyger i sicksackmönster, leder det till att de hamnar i fibrerna och fastnar. Den principen kallas för diffusion.

Corona, diffusion, HEPA-filter, Coway

Om vi nu kan konstatera att diffusion-principen fångar upp nanopartiklar och virus mindre än 0,3 micrometer, hur effektivt är det? Enligt NASA fångar HEPA-filter "nästan 100 % av partiklar." Och det finns andra undersökningar som visar på en hög effektivitet. Vi konstaterar att det finns undersökningar och tester som påvisar att HEPA-filter kan ha en mycket god förmåga att fånga upp virus och nanopartiklar. Men det ska absolut inte tolkas som att vi därmed garanterar att Coway luftrenare eliminerar alla viruspartiklar som kan finnas i inomhusluften. Coway utfärdar inga garantier avseende luftrenarnas effektivitet i att filtrera bort Corona-viruset COVID-19.

Här kan du kan läsa mer om HEPA-filter, diffusion, olika tester samt källhänvinsning till texten ovan »

Meny