STÄNG

Denna webbplats använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Läs mer

Trygg e-handelCO2 neutral website

Varukorg

träffar.

No hits.

Luftrenare

Få en inomhusluft med mindre pollen och andra allergiframkallande partiklar med en luftrenare från e-klok!

Läs mer

Flera av våra luftrenare är rekommenderade av Astma- och Allergiförbundet

Dessutom mångfaldigt prisade för sin formgivning vilket gör dem till ett alldeles utmärkt val både när det gäller design och funktion. Luftrenarna finns till en mängd rumsstorlekar, som 63 m² och 73 m².

Effektiva luftrenare skapar en ren och hälsosam inomhusluft. Luftrenaren binder dammpartiklar, pollen och eliminerar dessutom lukter. Det skapar ett inomhusklimat framför allt där allergiker och astmatiker kan andas bättre. Passar också väldigt bra för dig som bor i en större stad med mer utsläpp av till exempel avgaser.

Dags att rensa luften

Nya energisnåla hus är bra för miljön, men innebär ofta att ventilationen försämras. Att skaffa sig en luftrenare kan vara ett sätt att motverka problem med dålig luft. Det finns många olika modeller som rekommenderas av Astma- och allergiförbundet.

- Läs artikeln Dags att rensa luften

 Luftrenare - e-klok.se

Så får du ett fräscht inomhusklimat 

I våra hem finns mer luftföroreningar än vad vi kan se med blotta ögat. Hemelektronik, möbler, kläder och husets material avger partiklar som kan medföra obehag och ohälsa för oss människor. I den utomhusluft vi släpper in i våra hem finns det dessutom periodvis pollen och smutsiga partiklar från trafik som påverkar vår hälsa.

- Läs om att rena luften

Luftrenare - e-klok.se

Bra inomhusluft - Viktigt för hälsan

Inomhusluften betyder mycket för vår hälsa, för allergiker kan det vara skillnaden mellan liv och död. Luftrenare kan göra stor skillnad.

Kvinnors Hälsa - Bra inomhusluft - Luftrenare - e-klok.se

- Läs artikel om bra inomhusluft - viktig för hälsan

Dålig luft i hemmet ett växande hälsohot

I en artikel publicerad av Testfakta skriver Lotta Hedin om hur dålig inomhusluft är en hälsorisk. Ett utdrag ur artikeln finns nedan.

- Läs artikeln i sin helhet här

De flesta bostäder i Sverige är redan för dåligt ventilerade, och risken är att problemen med dålig inomhusluft ökar ytterligare. Fler kemikalier i hemmen och ett fuktigare klimat ökar behovet av bra ventilation. Bara en liten andel av bostäderna i Sverige klarar de nuvarande rekommendationerna.

– Troligen står vi inför ett växande problem, säger Magnus Mattsson, doktor i inomhusmiljö vid Högskolan i Gävle.

Att det finns föroreningar i utomhusluften, till exempel vid hårt trafikerade vägar eller i närheten av flygplatser, det är de flesta av oss fullt medvetna om. Men för många är det också läge att fundera på hur det står till med luften inomhus.

Enligt Socialstyrelsen bör ventilationen byta minst hälften av luften i  ett rum under en timme. Men hela 78 procent av småhusen och hälften av flerbostadshusen i  Sverige klarar inte kraven. Boverkets siffror från 2010 ser något bättre ut än för tjugo år sedan. Men sedan mitten på 1900-talet har trenden varit att luftomsättningen i bostäderna kraftigt försämrats eftersom vi fått tätare och energisnålare hus.

– Det är oroande, dålig ventilation är en hälsorisk för männi­skor och det finns stor risk att byggnader skadas, säger Magnus Mattsson, teknologie doktor i inomhusmiljö vid Högskolan i Gävle.

Problemet är enligt honom att samtidigt som vi stängt till och tätat husen så har behovet av bra ventilation snarare blivit större.

– I dag vet vi att vi har en mängd emissioner, alltså kemikalier som släpper från byggnadsmaterial, färger, möbler, kläder och hemelektronik. Vi får i oss ämnena genom direkt inandning och via dammpartiklar, säger Magnus Mattsson.

Att vi med stor sannolikhet får ett varmare och fuktigare klimat ökar riskerna ytterligare, menar han.

– Dels ökar kemikalieemissionerna vid varm och fuktig luft. Ökad fukthalt i byggnader kan lätt leda till mögelangrepp som skadar hus och människor. Problemet är redan stort, och jag tror att många fastig­hetsägare får än större problem framöver, säger Magnus Mattsson.

Lotta Hedin /Testfakta

Partiklar i luften

Det svävar alltid partiklar i luften. Partiklarnas storlek, form och sammansättning varierar märkbart. Största delen av partiklarna är så små, att de inte syns för blotta ögat. För mätning av partiklarnas storlek används enheten mikrometer (µm) eller en tusendels millimeter.

Partiklarna indelas ofta i 4 storleksklasser:

 • Stora partiklar är över 10 µm
 • Grova kallas de inandningsbara partiklar, storlek 2,5–10 µm
 • Finpartiklar de har en diameter under 2,5 µm
 • Ultrafina partiklar är mindre än 0,1 µm i diameter

- Läs om Partiklar i Luften
Hälsoeffekter av partiklar inomhus

Att välja luftrenare

Det är inte helt enkelt att välja luftrenare, det finns många olika typer av luftrenare, olika funktioner och många olika varumärken. Här listar vi några punkter du bör tänka på innan du köper en luftrenare.

Börja med att titta efter vilka som är rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet, Svalan-märkta luftrenare. Det är vägledning för konsumenten i sökandet efter produkter som kan vara bra ur allergisynpunkt.

Det andra du ska fastställa är vad vill du rena luften från. Virus, pollen, influensa, mögel, starka dofter, matos, damm, eller giftiga gaser. Läs noga igenom vad de olika filtren renar.

Det tredje du bör göra är att skaffa dig en uppfattning på hur stor yta det är som ska renas. Coways luftrenare är smidiga att flytta till det rum som du ska befinna dig i. Exempelvis att man har luftrenaren i vardagsrummet under eftermiddagen och kvällen och sen flyttar den till sovrummet under natten. På så sätt skapar man en frizon i sovrummet, där kroppen har en chans att återhämta sig. Har du köpt din luftrenare för allergiska besvär är detta optimalt.

Sedan bör man vara medveten om att en luftrenare alltid behöver underhåll. Detta genom att hålla luftrenare, filter och sensorer rena enligt rekommenderade anvisningar. Finns möjligheten att köpa nya filter eller filterset, det är viktigt. Har luftrenaren filterbytesindikator, vilket underlättar mycket. Den indikerar när det är dags att byta ett filter.

Snygg design är alltid trevligt eftersom produkten blir en del i inredningen, samt om produkten är lättanvänd och användarvänlig.

Beroende på i vilket rum du ska använda luftrenaren så är ljudnivån viktig att titta på. En luftrenare med lägsta ljudnivå på 30 dBA kan upplevas direkt störande i en övrig tyst miljö såsom ett sovrum.

Om man vill lindra pollenbesvär utan mediciner, vad finns det då för alternativ?

 • Att ha en luftrenare i sovrummet så ger du din kropp möjlighet att återhämta sig extra bra under natten, för att skapa en frizon
 • Vädra sovrummet på natten i stället för dagtid
 • Inte jogga eller springa i naturen under pollensäsong
 • Skölj ur håret innan du ska sova
 • Häng inte ut kläder eller sängkläder på vädring utomhus
 • Duscha husdjuren efter att de varit ute
 • Undvika både gräsklippning och lek på en nyklippt gräsmatta
 • Byta kläder när man har varit utomhus

Meny