Luftkonditionering för varma sommardagar

Luftkonditionering är en teknik som används för att kyla inomhusluften till en behaglig rumstemperatur när utomhusluften är för hög. Luftkonditionering fungerar efter samma princip som en luftvärmepump eller ett kylskåp. Metoden leder bort värmen från huset. Med hjälp av fläktarna ökar luftcirkulationen och kylan sprids i huset.

Visar alla 2 resultat

Betygsatt 0 av 5

INNOVA IGPCX-35 portabel AC

Upp till 15-28 m² • Portabel AC • Kyler & avfuktar

6.990 kr

Delbetala 646.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Invest Living PAC-09 portabel AC

Upp till 30 m² • Portabel AC • Avfuktar

Slut för säsongen

4.995 kr

Delbetala 462.95 kr i 12 mån
Info

Om luftkonditionering

AC är mer vanligt förekommande i varmare klimat, men luftkonditionering finns även i bilar, husvagnar och båtar. Det är behagligt med kyla eller svalka från en AC i hemmet. Det finns många fördelar med luftkonditionering, du kommer att sova bättre, så du mår bättre och på så sätt kan du prestera bättre.

Något som är viktigt att tänka på är det är betydligt svårare att transportera kyla än till exempel värme. Tänk på att cirka 80 W (0,08 kW) per kvadratmeter i kyleffekt är en bra uträkning. I ett vanligt hus med bra isolering och fönster. Exempel: Om en värmepump har en kyleffekt på 4150 W 4150/80 = 51 m2.

Olika alternativ av luftkonditionering

Det finns olika alternativ för luftkonditionering, kyla med luftvärmepumpairconditionportabel AC samt luftkylare.

Kyla med en luftvärmepump har många fördelar. Du får ett komplement till ditt befintliga värmesystem. Kyla under de varmaste dagarna under sommaren. Underhållsvärme som kan användas när huset står tomt under semestern eller för fritidshuset under vinterhalvåret, för att undvika köldskador. En annan stor fördel är de låga ljudnivåerna och de låga driftskostnaderna.

Med aircondition får du ett aggregat som bara kan leverera kyla. Det är mer frekvent förekommande i till exempel Asien.

Portabel AC eller luftkonditionering är en smidig lösning, som användas för att tillfälligt kyla ett rum under sommaren. Det är en billig investering och en snabb lösning.

Luftkylare är som en portabel AC men istället för tekniken med frånluftsslag finns det en löstagbar vattentank. En luftkylare kyler luften genom avdunstning av vatten.

Att tänka på med fast monterad luftkonditionering

När du köper en fast installerad luftkonditionering är en korrekt utförd installation jätteviktigt för bästa effekt. Det gäller både för att alla garantier ska gälla men även på grund av F-gaslagen.

För att din fast monterade AC ska fungera och fortsätta levererar önskad effekt är det viktigt med service.

Fördelarna med luftkonditionering

Luftkonditionering skapar förhållanden där människor kan känna sig bekväma. Detta påverkar i allra högsta grad en människans arbetsförmåga, och under rätt omständigheter kan en människa jobba mycket bättre.

Här är några av fördelarna med att arbeta i en luftkonditionerad miljö:

1) Effektiviteten hos människorna ökar: Det har visats genom forskning att människors arbetskraftsförmåga ökar under komfortförhållanden. Om rumstemperaturen är mycket hög frigörs inte all värme från kroppen och personen kan känna sig obekväm från djupt inuti, något som orsakar irritation i sinnet och brist på koncentration. Personer tenderar också att tröttna snabbt i varma temperaturer. Vid de komfortförhållanden som luftkonditionering skapar känner personen sig mer fridfull och kan arbeta både bättre och längre.

2) Bättre hälsa: Luftkonditioneringen hjälper till att cirkulera filtrerad luft inuti rummet eller kontoret. Denna luft är fri från damm- och smutspartiklar, rök, mikroorganismer, bakterier etc. På grund av att denna hälsosamma miljö skapas inuti rummet förbättras människornas hälsa.

3) Mindre ljud: Eftersom fönstren i de luftkonditionerade rummen och kontoren bör vara stängda, bör mindre ljud också komma in i rummen. Dessutom är moderna luftkonditioneringsapparater väldigt tysta. Detta kan även hjälpa dig att sova bättre på natten.

Lär dig mer: Illustrerad Vetenskaps artikel: ”Så fungerar luftkonditionering”

Om du vill lära dig mer om hur luftkonditionering fungerar rekommenderar vi starkt att du läser artikeln ”Så fungerar luftkonditionering” av Illustrerad Vetenskap.