träffar.

No hits.

Vi levererar inom hela Europa! /

We deliver all over Europe!

Luftfuktare bäst i test

På vintern är luften i våra hem torrare, vilket medför att man kan känna sig torr i ögonen, halsen och i näsan samt att huden känns irriterad och kliar. Lider du dessutom av astma innebär det att symtomen kan förvärras. En luftfuktare gör att luften blir lättare att andas. För att utse en luftfuktare bäst i test är det några saker du bör tänka på innan du köper en luftfuktare, som till exempel kontrollera luftfuktigheten, underhåll av luftfuktare, filterbyten, ljudnivå och så vidare.

Här kan du enkelt jämföra alla luftfuktare som vi erbjuder på e-klok.se, vilken luftfuktare du tycker är bäst i test.

 

  Coway APM-1010DH HACE PCMH45 HACE MJS-601 HACE MJS-401 Wilfa HUE-6B Tåke Arctus Arida Supermist 125 luftfuktare Wilfa HU-4W Lotus
Modell Coway APM-1010DH HACE PCMH45 HACE MJS-601 HACE MJS-401 Wilfa HUE-6B Tåke Arctus Arida 125 Wilfa HU-4W Lotus
Luftfuktare Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Hybrid Kall & Varm Nej Nej Ja Nej Ja Ja Nej
Luftrenare Ja, filter (67 m2) Nej Ja, jonisering Nej Nej Nej Nej
Yta 33 m2 250 m2 50 m2 40 m2 125 m2 50 m2 20 m2
Luftfuktningskapacitet 450ml/h 21L/h 300ml/h 300ml/h 300-400ml/h 400ml/h 200ml/h
Ljudnivå 18 - 49 db(A) 3 steg, ca 30 db 3 steg, ca 35 db 3 steg, ca 35 db - 30 dB -
Tankkapacitet 3 liter 30 liter 5,5 liter 3,5 liter 6 liter 5,5 liter 2 liter
Länk till luftfuktare Coway 1010 HACE PCMH45 HACE MJS-601 HACE MJS-401 Wilfa HUE-6B Tåke Arctus Arida 125 Wilfa HU-4W Lotus
  Högsta klass Störst kapacitet         Doftfunktion

 

En bra luftfuktare kan förbättra livskvaliteten

För optimal komfort och hälsa, bör ditt hem att ha en relativ luftfuktighet (RF) mellan 40 till 50 procent. Värmesystem gör att den relativa luftfuktigheten sjunker ner under 15 procent. Det är när värdena går ner under så låga nivåer, som problemen för hälsan kan visa sig. Ett enkelt sätt som kan lösa problemet är att investera i en luftfuktare. Lider du av astma eller allergi kan en luftfuktare lindra symptomen.

Kontrollera luftfuktigheten

När du använder en luftfuktare är det bra att hålla koll på luftfuktigheten. Det gör du enklast med en hygrometer. Vissa luftfuktare har det inbyggt, saknas det finns digitala hygrometer som övervakar luftfuktighet och larmar vid valda värden. På detta sätt kan du enkelt mäta och justera fuktigheten i ditt hem

Blir lufttillväxten för hög kan det gynna bakterier, kvalster och mögel i bostaden, som kan förvärra eller orsaka allergiska symptom.

Olika typer av luftfuktare

Det finns olika typer av luftfuktare, vad du bör välja beror på ändamålet, vilket budget du har och hur stor yta som behöver luftfuktas. Det finns många olika typer av luftfuktare till exempel ultrasonisk eller evaporativa luftfuktare.

Evaporativa luftfuktare har ett luftfuktningsfilter som absorberar vatten. När den renade luften från luftutsläppet passerar genom luftfuktningsfiltret uppstår naturligt fuktad luft. Allt drivs av fläktar som sprider fukten ut i luften. Evaporativa luftfuktare är dyrare än till exempel en ultrasonisk luftfuktare.

Ultrasonisk luftfuktare skapar en dimma som sprids genom vibrationer. När vattenmolekylerna delas skickas det ut som dimma, det absorberas i luften som ånga. Processen är både miljövänlig och tyst. Den här typen av luftfuktare finns i olika storlekar och prisklasser.

Det finns luftfuktare i många olika storlekar och de finns modeller som klarar ytor mellan 25-250 kvadratmeter. En bra mellanstorlek klarar runt 60 kvadratmeter.

Underhåll av luftfuktare

Det är av allra största vikt att du underhåller och sköter om din luftfuktare. Om du inte håller luftfuktare ren, kan de bli en grogrund för bakterier och mögel. Om det skulle hända kommer mögelsporer blåsas ut i rummet tillsammans med fuktig luft.

Vattenånga från en smutsig luftfuktare kan vara hälsofarligt och kan ge lunginfektioner, astma- och allergibesvär även hos helt friska personer.

Önskvärt är att använda vatten som har varit filtrerats eller destillerats. Föroreningar i kranvatten kan inhaleras utlösa andningsproblem.

Använd luftfuktare med löstagbar tank som enkelt kan tömmas och rengöras.

Rengöring av vattentank

Din luftfuktare behöver rengöras regelbundet för att förhindra mögeltillväxt. Rengör varje dag genom att skölja luftfuktaren med vatten. En noggrannare rengöring bör göras en gång i veckan, fyll upp luftfuktarens vattentank med vatten och en liten del ättika. Starta luftfuktare och låt den gå en kort stund, efter det stäng av luftfuktaren och låt lösningen verka i 10 minuter. Töm vattentanken och skölj den med vatten.

Luftfuktare bäst i test

Filterbyten

Förutom rengöring av vattentank är det viktigt att alla filter är rena i din luftfuktare. Byt filter regelbundet, låt dem aldrig utveckla missfärgning eller mögel.

Luftfuktare botemedel mot snarkningar?

Om ditt sovrum är torrt och varmt kan det vara en orsak till att du snarkar. Det finns dock inga vetenskapliga studier eller bevis på om du placerar en luftfuktare bredvid sängen i sovrummet, att det skulle hjälpa. Men det kanske är något som är värt att överväga, det kan bli en livräddare.

Investera i en bra luftfuktare

En luftfuktare är inte en särskilt dyr investering, och en bra sådan kan avsevärt förbättra livskvaliteten.

Meny