Luftavfuktare test

Hitta den bästa luftavfuktarna – Rätt typ av avfuktare på rätt plats kan hjälpa till att förbättra inomhusmiljön. Luftavfuktare finns för olika användningsområden. Vilken avfuktningsmetod som är mest lämplig beror på vad luftavfuktaren ska användas till.

Kondensavfuktare är för uppvärmda utrymmen så som tvättstuga eller källare. Kombiavfuktare passar för mycket, men den klarar frostfria utrymmen så som vinden, källaren, fritidshuset eller båten. Sorptionsavfuktare är gjorda för att klara kalla utrymmen så som krypgrunder.

Typ av luftavfuktare Kondensavfuktare Kombiavfuktare Kondensavfuktare Sorptionsavfuktare Adsorptionsavfuktare Sorptionsavfuktare
Kapacitet vattentank 3,8 L 3 L 5 L 3 L - -
Luftavfuktar 14 L / dygn 6-8 L / dygn 25 L / dygn 8 L / dygn 19 L / dygn 34 L / dygn
Maximalt luftflöde 150 m³/tim 170 m3/h 150 m³/tim 205 m2/h 380 m2/h
Ljudnivå 46 dbA 48 dbA 48 dbA 50 dbA 53 dbA -
Arbetstemperatur Drift från +5°C +1°C – +40°C Drift från +5°C 0°C- + 37°C -20°C till +40°C -20°C till +40°C
Användningsområde Tvättstuga/källare Vind/båt/fritidshus Tvättstuga/källare Vind/båt/fritidshus Krypgrund Krypgrund
Köp luftavfuktare Mitsubishi MJ-E14CG EchoDry Combi II Arctus Fenja 25 Meaco DD8L Zambezi Drybox X4 Arctus Arida Pro S25

När Energimyndigheten testar

Luftavfuktaren är ett bra sätt att förhindra framtida problem med fukt i till exempel källaren. Det är Energimyndigheten som utför tester av luftavfuktare. Testet utfördes 2016 så tänkte vi lista information om vad som testas.

Förebygger framtida problem

En luftavfuktare har många användningsområden så som:

  1. Avfuktare för tvättstuga, torkrum och badrum
  2. Avfuktare för källare, garage och förråd
  3. Avfuktare för båt och husvagn
  4. Avfuktare passar även bra i sommarstugor och fjällstugor.

Eliminera fukten med en avfuktare

Ett sätt att bli av med fukten är att höja inomhustemperaturen, men det kräver mer energi ibland är det är smartare att avfukta luften. Du kan spara mycket på att sänka temperaturen i sommarstugan under vintern och istället avfukta luften.

Kylavfuktare och sorptionsavfuktare

Det finns två slags luftavfuktare, kondensavfuktare en så kallade kylavfuktare och sorptionsavfuktare.

Fungerar olika bra vid olika temperaturer

Alla de testade luftavfuktarna fungerar i rumstemperatur, men det är stora skillnader i effektivitet och kapacitet.

Energiförbrukning per dygn

Testet är utfört i laboratorium där avfuktarna har varit på i ett dygn och luftfuktigheten har hela tiden varit den samma, oberoende av hur mycket avfuktaren arbetat.

Stora skillnader i buller

Tänk också på att luftavfuktarna kan låta, testet visar att det finns stora skillnader mellan modellerna. Vid fullt luftflöde varierar ljudeffektnivån från 48 dB (A) till som mest 64 dB(A), men där de flesta ligger på drygt 50 dB (A). En skillnad på 10 dB (A) upplevs som en fördubbling.

Inte alltid användarvänliga

Gemensamt för flera av de testade modellerna är att det inte är alldeles självklart hur du ska använda knapparna eller att se och tolka symbolerna på programpanelen. Flera av de testade modellerna har bara engelsk text.

Viktigt med elsäkerheten

Det är inget krav på att luftavfuktare ska vara klassade med tanke på elsäkerheten, men ska du använda luftavfuktaren i till exempel badrum eller utomhus är det viktigt att du köper en modell i rätt skyddsklass.

Läs Energimyndighetens hela luftavfuktare test >>

 

Våra avfuktare Arctus Fenja 10, 20 och 25

Arctus Fenja är moderna luftavfuktare som är utrustade med både bra funktion och smidig design. Gjorda för att på bästa sätt avfukta dåligt ventilerade utrymmen så som källare och tvättstuga.

Användarvänlig. Gemensamt för dessa två modeller är att de har snygg design och är lätta att hantera, det är enkelt att tömma behållaren för kondensvatten samt att bruksanvisningen är på svenska.

Dessa kondensavfuktare arbetar i +5 till +35 grader. Arctus Fenja 10 avfuktar upp till 10 liter per dygn, Arctus Fenja 20 avfuktar upp till 20 liter per dygn och Arctus Fenja 25 upp till 25 liter per dygn. Förutom att avfukta hjälper de även till att rena luften med sitt 4D-filter.

Den har smarta funktioner med automatisk återstart efter elavbrott, fyra valbara avfuktningslägen, fläktlägen, timer och automatisk stopp när vattentanken är full.

Med en Arctus Fenja luftavfuktare kan du enkelt minska den höga luftfuktigheten och på så sätt minska risken för mögel och fuktbesvär.

Andra fördelar med luftavfuktare Fenja från Arctus Nordic:

  • Eliminera den unkna källarlukten
  • Enklare att torka tvätt eller ved
  • Sänka fuktighetsnivån så att oönskade organismer försvinner
  • Ger torr luft vilket förebygger rost på till exempel verktyg
  • Möjliggör inredning och förvaring i källaren
  • Skapar ”värmepumpseffekt”, genom att sprida värme