Vi använder cookies på e-klok.se för att göra din upplevelse bättre på vår hemsida. Ge oss tillåtelse att använda cookies genom att välja Jag samtycker eller om du önskar mer information välj alternativet Jag vill ha mer informationTrygg e-handelCO2 neutral website

Varukorg

träffar.

No hits.

Krypgrundsavfuktare

Behöver du en krypgrundsavfuktare? Att installera en avfuktare är en fast lösning, för att få bästa resultat ska det göras tillsammans med byggnadstekniska åtgärder.

Det är några saker du bör tänka på innan du investerar i en krypgrundsavfuktare

  1. Besiktiga din krypgrund
  2. Välja rätt typ av avfuktare med rätt kapacitet och energiförbrukning
  3. Boka installation
  4. Avfuktaren kräver underhåll och service

Börja med att besiktiga din krypgrund

Kontakta en besiktningsman som kan göra en grundlig utredning, de mäter fuktigheten, tittar om det finns kondens eller synliga skador samt ger råd om vilka åtgärder du kan vidta. En del i lösningen är ofta en krypgrundsavfuktare.

Vilken är den bästa avfuktaren för krypgrunder?

Det finns flera typer av avfuktare att välja mellan. De vanligaste avfuktningsteknikerna är kondens- och sorptionsavfuktare. De fungerar på olika sätt och de har olika ändamål. Under sommaren är husgrunden kallare än omgivningen, när den varma luften ventileras in under huset bildas kondens. Det kan i sin tur orsaka mögel och röta, därför drabbas krypgrunder lätt av fuktproblem.

Energimyndigheten konstaterade i ett luftavfuktartest från 2016, att för miljöer där det kan bli riktigt kallt så som vid husgrunder är det en avfuktare med sorptionsavfuktning som gäller.

Krypgrundsavfuktare

Sorptionsavfuktning

Vid sorptionsavfuktning sugs fuktig luft in i en rotor. Rotorn blir så småningom mättad med fukt och torkas då ut med en hjälp av varm luft som leder bort fukten från husgrunden via kanaler eller slangar. Sorptionstekniken avfuktar effektivt inom temperaturområden mellan + 40°C och -20°C .

Kapacitet på krypgrundavfuktare

När du ska investera i en krypgrundsavfuktare är det viktigt att du väljer rätt storlek (kapacitet) som är anpassad för utrymmet som ska avfuktas. En regel är att överdimensionera något, men lagom är bäst.

Energiförbrukning

För att få en så kostnadseffektiv avfuktare till din krypgrund är det viktigt att avfuktaren är lämpad för krypgrunder, billigare avfuktare som skulle kunna användas för krypgrunder brukar kunna dra mer el per avfuktad liter vatten. Investera i en väl anpassad avfuktare, det en något kostsammare investering. Jämför effektförbrukningen per kilowattimme el som förbrukas med hur mycket vatten som avfuktas. Avfuktaren ska även styras av en hygrostat.

Installation av krypgrundsavfuktare

För att få önskat resultat är det viktigt att låta en yrkesman installera krypgrundsavfuktaren tillsammans med de byggnadstekniska åtgärderna. Detta för att få önskat resultat med en låg energiförbrukning.

Underhåll och service

För att avfuktaren ska leverera önskat resultat och bevara dess livslängd, krävs kontinuerligt underhåll, service och filterbyten.

Försäkring och garanti

Har du koll på om din villaförsäkring täcker skador på grund av en naturlig fukttillförsel? Kontrollera vad som gäller med ditt försäkringsbolag. För att du som kund ska känna dig trygg med din avfuktare, kontrollera hur lång garanti avfuktaren har och under vilka förutsättningar det gäller.

Meny