STÄNG

Denna webbplats använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Läs mer

0171-66 30 20

|

info@e-klok.se

träffar.

No hits.

Luftavfuktare

Här finner du effektiva luftavfuktare av högsta klass från kända varumärken så som Arctus Nordic, Bionaire, Electrolux, KCC och Wilfa.

Läs mer

Luftavfuktare

Fukt

     Luftavfuktare - e-klok.se

Hög luftfuktighet kan orsaka problem

Visste du att så många som vart tredje hus har problem med någon form av fukt, mögel och röta?

För hög luftfuktighet drabbar ofta utrymmen med dålig ventilation. Fukt som kondenseras på ytor kan alstra mögel eller svampar som märks som fläckar eller dålig lukt. För mycket fukt kan också göra att metall rostar.

Luftens fuktighet anges i procent, i Sverige kan luftfuktigheten stiga till 90 procent under stora delar av året. Redan vid 60 procent rostar stål och vid 70 procent finns det risk för mögel och svampangrepp. En tumregel är att 50 procent är bra för de flesta material och människor.

Tecken på fukt

Har du imma på fönstren eller fuktfläckar på källarväggen, kan det vara tecken på för hög luftfuktighet. Även i andra utrymmen som tex tvättstugor, sommarstugor och garage kan en luftavfuktare vara till stor nytta.

För dig som bytt värmesystem

När du byter från oljepannan till ett annat värmesystem finns risk att luftfuktigheten i källaren ökar. Spillvärmen från oljepannan torkade tidigare luften. Med en avfuktare förebygger du ett eventuella problem med dålig lukt, mögel eller röta i det gamla pannrummet.

Avfukta sommarstugan

Under vintern kan du sänka värmen några grader i sommarstugan och istället avfukta luften, på så sätt minskar du uppvärmningskostnaden. Välj en modell som fungerar bra vid låga temperaturer.

Avfuktare i tvättstugan

Att använda sig av en luftavfuktare i tvättstugan är ett bra sätt att torka tvätten.

 

Luftavfuktarna Fenja 10Fenja 20S och nyheten Fenja 25 passar dig som är husägare med källarplan, för dig med tvättstuga eller dig som helt enkelt vill, på ett snabbt och energieffektivt sätt, torka dina kläder.

Avfuktare - e-klok.se 

 

Luftavfuktare test

Luftavfuktaren har många användningsområden, källare, tvättstugor, badrum, sommarstugor och garage där den vara till stor nytta. En luftavfuktare fungerar olika bra i olika miljöer och det är stora skillnader i hur mycket luftavfuktarna bullrar, men även knappar och symboler är ofta svårtolkade. 

Vi på e-klok.se har valt att arbeta med luftavfuktare från Arctus Nordic, Coway, Bionaire och Wilfa

2009 var senaste gången Energimyndigenheten gjorde ett test på luftavfuktare, och här kan ni läsa mer om test av luftavfuktare. Energimyndigheten avgör aldrig någon Bäst i Test, utan redovisar resultaten, så att du som konsument kan läsa och jämföra dem! 

 

Artikel ur Råd & Rön nr 8/07 Torka ditt hus

Råd och rön

Sommarens luftfuktighet fick tropiska proportioner och nu kommer hösten med regn och dimma. I det här testet av elva luftavfuktare fungerade några bäst i varma miljöer, andra i kalla.

Senast Råd & Rön testade luftavfuktare var 2007. Men artikeln ligger fortfarande på tio-i-topplistan över Råd & Rön mest nedladdade tester. Och många läsare frågar efter ett nytt test.

Vad beror det stora intresset på? Under sensommaren spelade nog vädret roll: vissa dagar hade flera svenska orter en luftfuktighet på 99 procent, precis som i Amazonas eller Afrikas regnskogar.

Vad som däremot är aktuellt året om är att allt fler villaägare kastar ut sin gamla oljepanna till förmån för modernare uppvärmningssätt som fjärr- eller bergvärme. Och utan den välgörande spillvärmen från en panna eller annan eldstad stiger fukthalten raskt i källaren.

Behovet av luftavfuktare behöver inte vara mindre i nybyggda hus än i äldre, det kan snarare vara tvärtom. Nyproducerade hus är ofta mycket täta med underdimensionerad ventilation som stänger in fukten.

En annan orsak till att köpa luftavfuktare är att man har fritidshus. Många nyblivna sommarstugeägare lär sig första vintern att ett hus som står ouppvärmt förr eller senare drar på sig oönskad fukt. För att motverka det är en luftavfuktare billigare i drift än att låta elvärmen stå på.

Hur vet man då att det är så fuktigt inomhus att man måste ta till en avfuktare? Några varningssignaler är ihållande imma på fönstren, fuktfläckar på källarväggarna eller väggmaterial som lossnar i badrummet.

 

Visste du att?

Över 700 000 svenska hus riskerar att drabbas av fuktproblem enligt en rapport från Boverket. Dessa fuktproblem kan ge upphov till mögel och röta vilket i sin tur kan innebära stora kostnader för husägare.

 

Menu