Varmvattenberedare

En varmvattenberedare används i alla hushåll, stora som små för att värma upp tappvarmvattnet som används till kranarna, tvätten och duschen. Som värmekälla till en varmvattenberedare finns olika alternativ, till exempel kan du använda värmepump, olja, fjärrvärme eller gasol.

Olika storlekar på varmvattenberedare

En varmvattenberedare finns i olika storlekar och det är svårt att avgöra vilken storlek som passar hushållet bäst. Ett tips för att räkna ut hur stor vattentank som behövs är att titta på Energimyndighetens rekommendation där en vattentank på 200 liter brukar vara tillräckligt för en familj med dusch. Har hushållet ett badkar rekommenderas en större vattenberedare som rymmer 300 liter och notera att ett bubbelbad kräver allt mer vatten. Vad som även spelar in är ert dagliga bruk och duschrutiner.

Vilka olika typer av varmvattenberedare finns det?

Det finns tre typer av varmvattenberedare: ackumulatortankar, förrådsberedare och genomströmningsberedare. Vilken som passar ert hushåll avgörs av husets energisystem. Om ni har direktverkande el i huset är en ackumulatortank en anpassningsbar lösning att installera. Även en förrådsberedare, det vill säga en separat, elvärmd modell som värms med hjälp av en elpatron i vattenbehållare. Hur de olika beredarna installeras skiljer sig också, men de flesta monteras direkt på väggen.

Energisystem

Letar du även ett nytt energisystem för huset är en luft/vattenvärmepump en bra lösning. Det är en mer ekonomisk investering i jämförelse med bergvärme. Vid köp av en luft/vattenvärmepump finns två olika typer att titta på. Det ena är en komplett lösning som värmer varmvattnet både till tappkranen och för uppvärmningen. Dessa system kallar Mitsubishi Electric för Ecodan och har en vattentank på 200 liter, den är smidig med en reshöjd på endast 180 cm.

Den flexibla lösningen kallas för Hydrobox och kan användas till en befintlig vattentank. Det systemet är mer smidigt och kan anpassas efter hushållets varmvattenbehov.

Solceller till varmvattenberedaren

Genom att ansluta din varmvattenberedare till solvärme finns stora pengar att spara om ni funderar på att byta beredare. Att installera solvärme i ett redan befintligt värmesystem kan bli ganska dyrt, men om ni ska investera i en ny beredare är tipset att redan från början titta på modeller som är anpassade för solvärme, då kommer kostnaderna bli mycket lägre. Det finns även möjlighet att söka bidrag för solenergisystem hos Boverket. Ett soluppvärmt varmvattensystem är energismart, här finns möjlighet att spara mellan 40-50 % av din elanvändning.

Varför byta din befintliga varmvattenberedare?

Har du redan en funktionell varmvattenberedare och är inte helt övertygad om att den behöver bytas ut. Här kommer lite fakta: Det finns pengar att spara på att ha en modern vattenberedare. De gamla beredarna kan vara stora energibovar. 25 % av beredarens energiförbrukning är energiförluster som bäst värmer upp rummet där vattenberedaren står. Även isoleringen i de gamla beredarna är ofta dåliga och det finns mycket att vinna på att byta ut din vattenberedare till en nyare variant.