STÄNG

Denna webbplats använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Läs mer

Trygg e-handelCO2 neutral website

Varukorg

träffar.

No hits.

Inköpschecklista

Vi vet att det är svårt att välja rätt värmepump. På marknaden finns det många olika varumärken och modeller, därför har vi gjort en lista som ska hjälpa din inför ditt köp av din luftvärmepump.

Förutsättningar

Analysera ditt hus innan du köper en luftvärmepump. Hur många kvadratmeter behöver uppvärmning och hur öppen är planlösningen. Är isoleringen bra eller bristfällig samt har du nya eller gamla fönster? Allt detta påverkar ditt val av värmepump och hur pass mycket kapacitet som behövs.

Nuvarande energikostnad

Anledningen till varför de flesta byter till en luftvärmepump, är att den nuvarande uppvärmningskostnaden är för hög. Har du till exempel direktverkande el är luftvärmepumpen ett mycket intressant alternativ. Generellt kan man säga att en eluppvärmd villa med öppen planlösning kan spara upp till hälften av uppvärmningskostnaden. Ett tips är att ta fram en kostnadsbild åtminstone över det senaste året. Undersök vad du kan göra för att spara ännu mer värme, t ex byte av fönster eller en tilläggsisolering. Bilda dig en uppfattning om hur stor energibesparingen kan bli med en luftvärmepump.

Placering och dimensionering

Placering och dimensionering är det två viktigaste frågorna i samband med en luftvärmepumpsinstallation. Då värmen är luftburen är det viktigt att inomhusdelen är placerad så att värmen utan hinder ska kunna nå ut i huset. Gällande dimensioneringen är det generellt bättre att överdimensionera lite för att värmepumpen ska värma ditt hus på ett lönsamt sätt under hela året, samt även klara av att ge värme under de kallaste dagarna. En korrekt placering och dimensionering ger en optimal balans mellan investering och driftskostnad.

Val av pump

När du väl har bestämt dig för att investera i en luftvärmepump rekommenderar vi att du väljer kända märken såsom Mitsubishi, LG, Panasonic, Daikin mfl. Kom också ihåg att välja dessa märkens modeller som är speciellt tillverkade för det nordiska klimatet. Det finns ett stort utbud av luftvärmepumpar på marknaden och alla är inte anpassade till varken svenska eller nordiska förhållanden. Luftvärmepumparna har olika funktioner så som luftrening, jonisering, underhållsvärme och dubbla luftflöden. Se över vilka specifika behov du har utöver värme så blir det enklare att hitta rätt i ditt val av luftvärmepump.

Jämföra värmepumpar

Verkningsgraden (COP = Coefficient Of Performance) eller på svenska - verkningsgrad. Detta är ett värde som redovisar förhållandet mellan tillförd effekt och angiven effekt under givna förhållanden. Ju högre COP-värde desto bättre verkningsgrad. Tänk på att mätningen i branschen görs vid förhållandevis hög utomhustemperatur och att en värmepump som har en bra verkningsgrad vid +7 grader kan ha sämre verkningsgrad än andra modeller vid minusgrader. Exempel: COP-värde 5,6 när man tillför värmepumpen 1 kW el så ger den 5,6 kW Intressantare att jämföra är SOCP-värdet, vilken verkningsgrad en värmepump uppnår i genomsnitt under ett helt år.

Installation

Köp gärna luftvärmepumpen inklusive installation, det ger dig de bästa garantierna samt tryggheten att den är korrekt monterad och fungerar på bästa sätt, men även för att få maximal livslängd på din värmepump. Glöm inte att kontrollera vad som ingår vid en standardinstallation.

Finansiering

Vi på e-klok.se erbjuder en mängd olika betalmöjligheter. Kortbetalning, direktbetalning, faktura eller delbetalning. Ett annat alternativ för finansiering kan du ordnar via din bank, en bra investering för att sänka dina driftskostnader.

Meny