Bästa värmepumpen?

Forskningen visar att många faktiskt gör en besparing när de installerar en värmepump. Andelen värmepumpar i Sverige ökar för varje år, antalet hushåll med värmepumpar var år 2012 cirka 958.000. Det finns många tester av värmepumpar som kan ge dig tekniska svar på vilken som är den bästa värmepumpen. Men det finns även andra saker du behöver ha i åtanke när du ska investera i en värmepump.

Vilken typ av värmepump?

Det finns flera olika värmepumpstyper

 • Luft-luftvärmepump
 • Luft-vattenvärmepump
 • Bergvärmepump
 • Jordvärmepump

I Sverige är det vanligast med luftvärmepumpar, som innefattar både luft-luftvärmepumpar och luft-vattenvärmepumpar. Den mest prisvärda värmepumpstypen är luft-luftvärmepump, och de bästa modellerna kostar mellan 15.000 och 20.000 kronor inklusive installation.

Den mest kända bergvärmepumpen kostar från 150.000 till 250.000 kronor - men då är det hela anläggningen, som även omfattar vattensystem och mer.

Vilken typ av värmepump tillgodoser ditt behov?

Det finns flera punkter du behöver tänka på när du ska investera i ett nytt värmesystem, som till exempel din befintliga uppvärmning i villan.

Har du direktverkande el är luft-luftvärmepump vanligast. Om du har radiatoranläggning, oljepanna eller vattenburen värme är luft-vattenvärmepumpen den bästa lösningen.

Om tanken är att isolera golven och du önskar dig varma golv, är det smart att lägga golvvärme. Det är billigare att lägga vattenburen än elektrisk golvvärme, samt att det är mycket mer effektivt. Med en luft-vattenvärmepump får du också varmvattenbehovet tillgodosett.

Tips för att hitta den bästa värmepumpen

 • Kontrollera ljudnivån på både inomhus- och utomhusdelen
 • Kolla värmepumpens energimärkning
 • Kontrollera priset inklusive installation och frakt
 • Köp värmepump och installation av samma återförsäljare för garantierna
 • Fråga om din installatör kan ger dig grundläggande utbildning och läs instruktionsboken
 • Använd värmeläget, inte autoläget. Väljer du autoläge riskerar du att värmepumpen förbrukar energi för att kyla ner fastigheten en solig vinterdag. Kom ihåg att regelbundet rengöra dammfiltren

Kontrollera energimärkningen

Alla pumpar är märkta med en energimärkning. Tänk på att informationen på etiketten är från mätningar som gjorts under optimala förhållanden. Du kommer inte få exakt samma effekt när du installerar värmepumpen hemma, då effekten beror på flera saker, såsom temperatur, isolering med mer

Hur är värmepumpen märkt?

Årsvärmefaktorn för uppvärmning förkortas SCOP, efter den engelska beteckningen, "Seasonal Coefficient of Performance". Titta på de siffror som anges för nordiskt klimat, det är den blå zonen på kartan. Det är inte alla värmepumpar som har energimärkning för nordiskt klimat och då är den delen av märketiketten tom.

Etiketten berättar hur olika modeller och märken jämförs med varandra. För att hitta den bästa värmepumpen är det viktigt att kontrollera att värmepumpen är anpassad till det nordiska klimatet. På energimyndigheten.se kan du läsa mer om energimärkning.

Välj en värmepump som är anpassad för det nordiska klimatet

Värmepumpens effekt visas i tre klimatzoner: varmare (Aten), medium (Strasbourg) och kallare (Helsingfors). Det är viktigt att välja en värmepump som är nordenanpassad. De är gjorda för det nordiska klimatet och fungerar helt i -25 och -30 grader.

Installatören är lika viktig som värmepumpen

En sak är att välja själva värmepumpen, att den fyller alla era kriterier, men vad som är lika viktigt, är installatören. Idag ska alla luft-luftvärmepumpar installeras av en behörig installatör, med F-Gas-certifiering. Det är viktigt att hitta en bra installatör, köp därför installation och värmepump av samma auktoriserade återförsäljare.

Golvmodell eller väggmodell?

De vanligaste luft-luftvärmepumpar är monterade på väggen. Men det finns golvmodeller, som är monterade nära golvet, de är ofta lite dyrare än väggmonterade värmepumpar. Ett tips att boka ett hembesök inför ditt köp av luftvärmepump. En bra återförsäljare/installatör kan ta reda på var luftvärmepumpen ska placeras för att det ska vara mest fördelaktigt i fråga om komfort, värme och besparingar.

Kontrollera ljudnivån

Notera ljudnivå på värmepumpen, det är något som syns på energimärkningen. På energimärkningen visas ljudeffektnivån för både inomhusdelen och utomhusdelen. En skillnad på tio decibel upplevs som dubbelt så hög, medan en skillnad på ett par decibel inte kan uppfattas av örat.

Viktiga begrepp

 1. COP: står för ”Coefficient of Performance" = COP, eller på svenska – verkningsgrad. Det beskriver förhållandet mellan angiven effekt (värme) och tillförd effekt (energiförbrukning). COP berättar hur mycket värmepumpen kan producera för varje kilowatt el den förbrukar. Med ett COP-värde på 3,0 betyder det att om man tillför 1 kW el till värmepumpen ger den 3,0 kW.
 2. SCOP: står för ”Seasonal Coefficient of Performance” = SCOP, på svenska – årsvärmefaktor eller årsverkningsgrad. SCOP är ett genomsnittsvärde för värmefaktorn under en säsong. Det tar hänsyn till olika faktorer som till exempel luftfuktighet och utomhustemperatur. Eftersom effekten minskar under vintern bli SCOP-värdet ofta lägre än COP-värdet. Ett högt SCOP-värde innebär lägre energikostnader.
 3. kW/Effekt: Effekten beskriver hur mycket värmepumpen kan producera under vissa omständigheter. Kilowatt förkortas (kW). 1 kW = 1000 watt. Effekten kommer vanligtvis att sjunka med fallande temperaturer. Ju högre effekten är vid låga temperaturer, desto större är chansen att värmepumpen kan hålla ditt hem varmt

Hur stor värmepump som behövs?

Det finns värmepumpar i olika storlekar. Vad som behövs beror på värmen som du efterfrågan och storleken på ditt hus. Det kan en bra återförsäljare hjälpa dig att räkna ut det. Under de kallaste dagarna behövs en kompletterande uppvärmning i form av ett värmeelement eller en kamin. För att veta vad du kan spara, bör du också kolla vad du faktiskt förbrukar på ett år - ta en titt på de senaste tolv månadernas elräkning för att med säkerhet veta vilka energibesparingar du kan göra.

Källa: dinside.no och energimyndigheten.se