Kallrasskydd

Ett kallrasskydd stoppar effektivt oönskade luftrörelser i kanaler som saknar naturligt självdrag och hindrar kall luft utifrån att tränga in genom de väggmonterade ventilationskanalerna.

Visar alla 2 resultat

Betygsatt 0 av 5

Pax Calima kallrasskydd

Stopp för kallras • För Pax Calima våtrumsfläkt

449 kr

Delbetala 43.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Pax kallrasskydd Passad

För Pax Passad 00,30 och Multi • Motverkar kallras

559 kr

Delbetala 54.95 kr i 12 mån
Info

Kallrasskydd kallas även kallrasspjäll eller backspjäll och förhindrar effektivt luft att passera när inte fläkten är igång.

Det är mycket viktigt att kallrasskydd endast används i kanaler som inte har naturligt självdrag och ska inte monteras i tak.

Montering av spjäll i kanal med självdrag kan vara direkt skadligt!

Kallrasskydd rekommenderas vid montering av frånluftsfläktar vid yttervägg.

Allmänt om ventilation

Boverkets Byggregler (BBR) är en av flera regelverk som ställer krav på byggnaders luftkvalitet. Krav på ventilationssystem i BBR gäller egenskaperna för luftdistribution, ventilationsflöden, vädring och utformning av installationerna. Ventilation är viktigt så att mängden fukt och luftburna föroreningar hålls på en godtagbar nivå inomhus. Ventilationens uppgift är att föra bort föroreningarna och se till att ren och frisk luft tillförs. Det är viktig att ventilationssystemen anpassas efter husets utformning och tänkta syfte.

Folkhälsomyndigheten har listat olika faktorer som påverkar luftkvaliteten. Dålig ventilation kan ge orsak till ökade halter av allergener som djur, mikroorganismer, kvalster och insekter kan ge ifrån sig. Kvalster trivs i fuktiga utrymmen och för hög luftfuktighet ger en alltför gynnsam miljö för dessa kvalster att leva och föröka sig. Tobaksrök och radon är skadlig ämnen som tillsammans eller var för sig kan orsaka cancer men där halterna kraftigt kan minskas med hjälp av god ventilation. För hög fukthalt i luften kan i sig även orsaka fuktskador på byggnaden och det är viktigt att även utrymmen som ibland är dolda för ögat är ventilerat.