Infravärmare - för en längre utomhussäsong

Om det är kyligt och du ändå vill kunna använda din uteplats, terrass eller balkong så är du säkert ute efter en riktigt effektiv infravärmare. När det är kyligt vill du förstås inte sitta i timmar och vänta på att en traditionell värmare genererar tillräckligt med värme för att värma dig och ditt hem.

Infravärmare ger riktigt snabb uppvärmning utan att kräva för mycket från plånboken.

Om du just nu börjar upptäcka infravärmarnas underverk – eller om du redan har undersökt fördelarna med dem – har du kommit till rätt ställe för att hitta den bästa infravärmaren för dig och din familj under dom kyligare dagarna. Vi har ett sortiment av några av dom bästa modellerna på marknaden, och om du vill läsa mer om infravärmare har vi dessutom sammanställt en stor guide om ämnet. Om du vill läsa den klickar du på ”Läs mer”-knappen, annars är det bara börja utforska vårt sortiment!

Filter products
Pris
Yta
Max Effekt (W)
Fjärrkontroll
Färg
Typ

Visar alla 11 resultat

Betygsatt 0 av 5

Olimpia Splendid Solaria Carbon infravärmare

Kolfiberteknik • Portabel • Upp till 45 m3

Leverans 5-10 dagar

1.549 kr

Delbetala 145.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Olimpia Splendid Solaria Evo infravärmare

Golvmodell • Portabel • Upp till 45 m3

Leverans 5-10 dagar

990 kr

Delbetala 93.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Olimpia Splendid Solaria Evo S infravärmare

Golvmodell • Portabel • Upp till 45 m3

Leverans 5-10 dagar

999 kr

Delbetala 94.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Veito Aero infravärmare Svart

Kraftfull • IP44-klassad • Upp till 25m²

2.839 kr

Delbetala 264.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Veito Aero S infravärmare Svart

IP44-klassad • Upp till 25m² • Fjärrkontroll

3.290 kr

Delbetala 305.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Veito Blade infravärmare Silver

Bäst i test • IP55-klassad • Upp till 20 m²

3.890 kr

Delbetala 360.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Veito Blade Mini infravärmare Silver

Smidig • IP55-klassad • Upp till 15m²

3.329 kr

Delbetala 309.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Veito Blade S infravärmare Svart

IP55-klassad • 4 effektlägen • Upp till 25 m²

4.190 kr

Delbetala 388.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Veito CH1200LT infravärmare Svart

Kompakt • Golvmodell • Upp till 15m²

2.190 kr

Delbetala 204.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Veito CH1800RE infravärmare Svart

Golvmodell • Justerbar i höjd • Upp till 20 m²

3.390 kr

Delbetala 314.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Veito CH1800XE infravärmare Svart

Golvmodell • Portabel • Upp till 20m²

2.649 kr

Delbetala 246.95 kr i 12 mån
Info

Vad är en infravärmare?

En infravärmare är en typ av värmare som fungerar genom att använda alternativa värmetekniker för att skapa värme i ett visst område. Infravärmare utnyttjar samma typ av energi som används av solen för att skapa värme – infraröda strålar. Dessa infraröda strålar utnyttjas av infravärmaren för att producera en värmekälla som fungerar genom att värma föremål istället för att bara värma upp luften.

Detta gör temperaturen i en given miljö mycket mer balanserad och många människor föredrar det istället för värmen som många traditionella värmare producerar.

Är infravärmare effektiva?

Ja! Infravärmare fungerar mycket effektivt. De använder infraröda strålar för att värma objektets inre temperatur istället för att bara värma upp luften där du använder den. Detta innebär att de faktiskt producerar mer konsekvent och bekväm värme än många traditionella värmare gör.

De arbetar genom att sprida värme till föremålen i sin omgivning – inte genom att göra luften varmare. Förutom att det ger en mycket mer uthärdlig luft, innebär det också att infravärmare gör temperaturen på ditt golv och ditt tak mycket mer benägen att hålla samma temperatur.

Vanligtvis med traditionella värmare är takets temperatur varmare än golvet – och många av föremålen i ditt hem. Detta beror på att traditionella värmare arbetar genom att helt enkelt generera värme i luften. Den värmen stiger då och lämnar ditt golv kallt (vilket är speciellt jobbigt på balkongen och uteplatsen) i några timmar tills den har pumpat tillräckligt med varm luft i rummet.

Infravärmare löser detta problem eftersom de kan värma ett rum snabbt genom att skicka ut infraröda vågor för att värma föremål istället för att fokusera på luften.

Det betyder att golvet blir bland dom första sakerna som de infraröda strålarna värmer upp istället för en av de sista. Strålarna kommer inte bara att riktas mot ditt golv, men också dina väggar, möbler, filtar och tak – tills dom har spridit sig till allt i ditt rum.

Gradvis kommer alla väggar och alla föremål i ditt rum att börja värmas upp, och då kommer de naturligt att släppa ut värme på egen hand. Du kommer att sitta i ett varmt och skönt rum på nolltid.

 

Använder infravärmare mycket energi?

Den här frågan är beroende av vilken storlek av infravärmare du använder och dess wattal. Men även med dessa variabler skulle vi svara nej på denna fråga. Infravärmare kan tekniskt sett använda lika mycket energi som en traditionella värmare – men det finns några väldigt viktiga skillnader som vi skulle vilja påpeka.

Den första skillnaden är storleken på värmaren. Infravärmare är mycket effektiva – speciellt när det gäller att ta vara på utrymme.

Faktum är att infravärmare kan producera samma värmekomfort som en traditionell värmare medans den endast tar upp 40% av det utrymme som den traditionella värmaren skulle behöva. Det betyder att du kan använda mindre värmare för att få ditt utrymme till de varma temperaturerna du önskar – och därmed spara på både el- och enhetspris.

Dessutom tycker vi att det är viktigt för dig att inse vad du sparar på. Dom är mindre och använder mindre el – och du kommer sannolikt att spendera mycket mindre tid på att värma upp ytan du vill värma. Traditionella värmare arbetar genom att försöka värma upp luften, och vi vet alla att det är svårt att hålla borta utomhusluft och vindar från framför allt uteplatser och balkonger.

Dessutom, om du har en familj som ständigt är språng, kommer du att behöva räkna med att den varma luften går till spillo varje gång någon öppnar dörren. Bara det kan påverka elräkningen.

Infravärmare är dock en helt annan historia. De arbetar genom att värma upp föremålen i ditt hem (inklusive dig) och sedan låta dessa föremål producera värme som värmer luften runt dem. Du kan förlora lite värme här och där förstås, men det är ingenting jämfört med vad du skulle förlora med en traditionell värmare.

Är infravärmare farliga?

Nejinfravärmare är inte farligaDet finns mycket som talar för att infravärme faktiskt är hälsosamt för kroppen. Ett exempel på detta är infravärme-bastu, som påstår sig sänka blodtrycket, förbättra blodcirkulationen, och sänka chansen för hjärt- och kärlsjukdomar.

Det betyder inte att du bara kan använda infravärmare utan att följa säkerhetsåtgärderna, men det betyder att du inte behöver oroa dig över något speciellt.

De flesta människor som finner oro med infravärmare är oroliga kring att använda en strålningsform för att värma upp – och de är inte säkra på vilka risker som kan förväntas från en uppvärmningsapparat av denna typ.

Båda dessa bekymmer förtjänar sina egna svar, vilket vi förklarar fördjupat.

Om du är orolig för ordet ”strålning” har du förmodligen förkunskaper som påverkar denna oro. Medan strålning har visat sig vara en otroligt effektiv energikälla, vet vi att dåliga saker kan hända ibland om den aktuella strålkällan inte är helt stabiliserad.

Den goda nyheten är att strålningen du oroar dig för och strålningen som används för att driva infravärmare är helt olika saker! Bra att veta, eller hur? Men hur skiljer de sig? Vi är glada att du frågade.

Det finns många typer av strålning. Det finns den typ av strålning som kommer från ämnen som uran och plutonium och då finns det strålning som kommer från en elektromagnetisk källa.

Den typen som infravärmare använder kommer från en elektromagnetisk källa (den typen av strålning som är ansvarig för att skapa ultravioletta strålar och röntgenstrålar).

Även om det finns viss fara i samband med specifika typer av elektromagnetisk strålning är infraröda strålar helt säkra. De liknar mest den typ av elektromagnetisk strålning som skapar det naturliga ljuset som tillåter oss att se, vilket vi vet inte gör oss någon skada alls.

Så om du är orolig för att ta med en osäker strålningsbaserad apparat till ditt hem, så är det inget du behöver oroa dig över med infravärmare. Om du är orolig för infravärmare av allmänna skäl, kommer det att bli bra så länge du håller några saker i åtanke. För det första är det som med alla värmekällor, du vill inte lämna någonting för nära ytan på din värmare – speciellt tyg eller annat brandfarligt material. Att göra detta skapar brandfara för alla enheter och är det är något du absolut inte ska göra.

Det andra du bör tänka på är att inte sitta för nära värmaren. Det här är något du vill ha i åtanke med alla värmare, men det är särskilt relevant på grund av den typ av värmare vi pratar om här. Infravärmare avger energi som kan absorberas av allt som kommer i kontakt med strålarna. Detta fungerar bra eftersom de infraröda strålarna måste resa ett betydligt avstånd för att överföra energin.

Men om du sitter precis framför värmaren behöver strålarna inte resa långt alls och kan eventuellt irritera eller till och med bränna din hud eftersom de överför för mycket energi till din kropp. Du behöver inte sitta på andra sidan rummet från enheten för att undvika detta resultat, men behåll ett visst avstånd mellan dig själv och värmekällan.

Sist men inte minst, se till att det uttag du har anslutit din värmare till inte överbelastas. Om du har för många enheter som konkurrerar om el på en gång kommer din krets överbelastas och kan eventuellt orsaka ett strömavbrott eller brand.

 

Kan infravärmare värma ett hus?

Det kan de absolut, i teorin – men det är inte något vi skulle rekommendera. Infravärmare arbetar genom att avge infraröda strålar. Dessa strålar reser genom hela ditt rum (eller hus) och överför energi till föremål. När de här föremålen värms upp, avger de naturliga värme och ditt hus värms upp till en trevlig, varm temperatur.

Om du har ett litet hus kan du värma upp det genom att använda smart positionering för din värmare eller genom att flytta värmaren från rum till rum. Så i teorin skulle du kunna köpa flera infravärmare för att värma upp ett mindre hus, men vi skulle definitivt rekommendera att köpa en luftvärmepump i det fallet.

Är infravärmare säkra att lämna obevakade?

Som med alla andra värmare är det inte en bra idé att lämna en infravärmare obevakad. De avger mycket energi på kort tid och bör ses efter ordentligt. En av fördelarna med infravärmare är att dom värmer upp en yta så pass fort att du ofta inte behöver lämna rummet under tiden det värms upp.

 

Montera hängande på en vägg eller stående

Du kan antingen ha en infravärmare stående på golvet, eller hängande på väggen eller i taket. Ett bra exempel på detta är Veito Blade, som kommer med stativ både för att ha den stående och för att hängas upp.

Du får helt enkelt välja själv vad som passar dig bäst.