Tillbehör
Tillverkare

Bergvärmepump

Det är mycket bra för klimatet och miljön att ta till vara på den värmen som finns i berggrunden. För att göra det krävs det att du investerar i en bra bergvärmepump. Att använda dig av en bergvärmepump har många fördelar, både för miljön och för plånboken.

En bergvärmepump har låga kostnader för driften, hög årsvärmefaktor och ger dig den allra bästa besparingen jämfört med andra värmepumpar. Därför är det inte så konstigt att bergvärmepumpar tillhör en av de mest populära värmepumpstyperna i Sverige. Vi är här för att hjälpa dig att investera i den rätta pumpen för dig.

Här hittar du vårt noggrant utvalda sortiment av bergvärmepumpar, och massor av bra information kring bergvärme. Om du vill ha rådgivning kring vilken bergvärmepump som passar dig, eller vill ha en offert, kontakta vår kunniga kundtjänst på telefon 0171 66 30 20 eller här på chatten så hjälper vi dig.

Visar alla 4 resultat

Betygsatt 0 av 5

NIBE F1245 10 kW bergvärmepump

För berg, sjö, mark & pool • Integrerad varmvattenberedare • NIBE Uplink

69.549 kr

Delbetala 6411.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

NIBE F1245 12 kW bergvärmepump

Inbyggd varmvattenberedare • För mark, sjö och berg • Inkl. NIBE Uplink

73.290 kr

Delbetala 6756.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

NIBE F1245 6 kW bergvärmepump

Integrerad varmvattenberedare • För mark, berg och sjö • Med NIBE Uplink

63.439 kr

Delbetala 5848.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

NIBE F1245 8 kW bergvärmepump

Integrerad varmvattenberedare • För mark, berg och sjö • Med NIBE Uplink

68.595 kr

Delbetala 6323.95 kr i 12 mån
Info

Varför ska man ha bergvärmepump?

Bergvärme är en miljövänlig värmekälla som ger och får energi genom att solen värmer upp grundvatten i en berggrund. Tack vare en bergvärmepump kan denna energi användas för att värma upp bostäder.

Trots att installationen är relativt kostsam blir detta energialternativ i längden en billig värmekälla.

Bergvärme är också bekymmers- och underhållsfri när installationen väl är gjord, vilket gör att många uppskattar detta system. Livslängden hos en bergvärmepump beräknas vara mellan 20 och 30 år.

Vad är bergvärme?

Bergvärme är en källa för uppvärmning som blivit allt mer populär. Enkelt förklarat är bergvärmen solenergi som blivit lagrat i marken och denna energi kan hämtas med hjälp utav en särskild pump som samverkar med ett vattenburet värmesystem.
Bergvärme är ett miljövänligt alternativ som lämnar få avtryck i naturen och tack vare pumpar som är miljömärkta gör du ännu mindre miljöpåverkan. Pumparna avger en jämn temperatur oberoende av årstid och väder, du behöver därför inte oroa dig att din bostad blir kall på vintern.

Vad kostar det att installera en bergvärmepump?

En bergvärmepump pris varierar beroende på vilken du väljer samt vilket företag som installerar den. Sedan beror det givetvis också på storleken på ditt hus.

Om ytan som ska värmas upp är mindre än 140 kvadratmeter kan du komma undan med ett pris på max 125 000 kronor efter rotavdraget. Om du istället ska värma upp ett hus på över 220 kvadratmeter kan priset bli allt från 170 000 till 195 000 kronor efter rotavdrag.

Dessa priser gäller nyinstallationer och inkluderar då borrning. Priset kan också variera beroende på ditt hus och din tomts förutsättningar, ibland kan det vara svårare att borra.

Livslängden på en bergvärmepump

Livslängden på en bergvärmepump kan självklart variera. Men en normal pump beräknas hålla i minst 15 år. Bergvärme består av tre delar; bergvärmepumpen, borrhålet och kollektorslangen.

Även om den genomsnittliga livslängden för en bergvärmepump är 15-20 år så finns inga garantier. En bergvärmepump av sämre kvalitet kan gå sönder efter bara tio år.

Det är oftast kompressorn som går sönder först i en bergvärmepump. När den gör det beror på hur många timmar den arbetar per år.

  • Hållbarheten beror på antalet timmar kompressorn jobbar
  • Att starta och stoppa pumpen ofta sliter mer
  • Kontrollera inställningarna för att spara på livslängden

När det kommer till själva borrhålet har det obegränsad livslängd om det har rätt dimensioner. Om det är underdimensionerat kan det ta mer energi än det tillför.

Även kollektorslangen och dess tillhörande foderrör håller länge, i upp till hundra år. De förbättras och utvecklas dessutom ständigt för att ytterligare öka hållbarhetstiden på dem.

Maximera livslängden på din bergvärmepump

Det finns en del saker du kan tänka på för att få en så maximal livslängd som möjligt på din bergvärmepump, vi ger dig några tips.
För det första är det viktigt att ha ett borrhål i rätt dimension. Det gör att slitaget blir mindre både på hålet och på bergvärmepumpen.

  • Välj rätt storlek på bergvärmepumpen
  • Var noggrann med inställningarna för reglerförlopp
  • Välj en produkt av hög kvalitet

Det är lika viktigt att ha rätt storlek på bergvärmepumpen, annars får den arbeta alldeles för hårt. En underdimensionerad bergvärmepump arbetar alltid på högsta effekt.

Om du har gamla radiatorer hemma bör du byta ut dem, då bergvärmepumpar arbetar med låg framledningstemperatur. Annars får kompressorn arbeta under högre tryck.

Du kan själv ställa in reglerförloppet och det bör ligga på mellan 30 och 180 minuter. Då verkar inte din kompletterande värmekälla i onödan.

Sist men inte minst bör du välja en högkvalitativ bergvärmepump. Det må kosta lite mer, men den ökade livslängden gör att du tjänar på det ändå.

Hur mycket sparar jag på att använda bergvärmepump?

Även om det kostar en rejäl summa att installera bergvärme kommer du att spara in pengarna snabbt genom sänkta uppvärmningskostnader. Den betalar sig själv under levnadstiden.

Även om du behöver låna pengar för att installera bergvärmen kommer oftast det du sparar i uppvärmningskostnad vara mer än de kostnaderna du har för lånet.

En installation av en bergvärmepump ökar dessutom värdet på ditt hus avsevärt. Om du en dag säljer ditt hus kan du göra det till ett högre pris.

Det är svårt att komma fram till en fast summa du sparar då det är väldigt individuellt, men dina uppvärmningskostnader kan minska med upp till 80%.

Om du byter från el eller olja minskar kostnaderna generellt mellan 48 och 70%. Skillnaderna beror bland annat på bergvärmepumpens anpassning till husets värmesystem.

Att installera en bergvärmepump är med andra ord en investering som betalas tillbaka till dig, vilket gör att det är värt det att installera en sådan.

Nibe tillverkar högkvalitativa bergvärmepumpar

Nibe är ett av företagen som förser marknaden med högkvalitativa bergvärmepumpar. Företaget har över 70 års erfarenhet av uppvärmning av hem och har fokus på förnybar energi.
En bergvärmepump från Nibe förser dig med både värme och varmvatten, men även med kyla när det är riktigt varmt ute. De har flera olika modeller.

Nibe har fokus på ny teknik och många av deras bergvärmepumpar kan skötas med din smartphone och har en smidig touchscreen där du sköter inställningarna.

Många av bergvärmepumparna från Nibe har integrerad varmvattenberedare och de tar dessutom inte särskilt stor plats i ditt hem. Priserna varierar mellan de olika modellerna.

Bergvärmepump och miljö

I dagsläget är det viktigt att tänka miljövänligt inom alla aspekter av livet, så även uppvärmningen av våra hem. Så hur påverkar en bergvärmepump miljön?

Det finns till exempel miljömärkta bergvärmepumpar, de är då miljövänliga gällande bland annat installation, tillverkning och återvinning. Olika miljömärkningar finns och de har alla olika betydelser.

En bergvärmepump drivs av el och miljöpåverkan beror därav också på vilken typ av el du använder dig av. Det finns flera typer av miljövänlig el.

Om alla Sveriges hushåll hade bytt till användning av värmepump hade den totala energiförbrukningen minskat med runt 43 %, vilket hade påverkat vår miljö avsevärt i positiv riktning.

Vi hjälper dig att hitta en bra bergvärmepump

Vi på e-klok.se hjälper dig gärna med ditt val av bergvärmepump och vi tar även hand om installationen åt dig för att den ska bli ordentligt gjord.

Vi säljer enbart bergvärmepumpar från högkvalitativa varumärken och vi har lång erfarenhet av arbete för ett bra inomhusklimat. Du slipper dessutom fraktkostnader när du beställer från oss.

Eftersom en korrekt installation är viktig för livslängden på bergvärmepumpen har vi egna installatörer som vet vad de sysslar med. Vi täcker alla områden i Sverige.

Tips när du ska köpa en bergvärmepump

För det första är det viktigt att du väljer en bergvärmepump av hög kvalitet, så att du får så mycket värde som möjligt från din investering.
Se till att din bergvärmepump installeras på korrekt sätt av en kvalificerad installatör. Det kommer få din värmepump att hålla längre, vilket du sparar pengar på.

  • Satsa på hög kvalitet
  • Anlita en kunnig installatör

Du kan även använda bergvärmepumpen för att få svalka under sommaren. Det kallas naturkyla och då sprids den svala luften i ditt hem med hjälp av en fläkt.

Om du vill sänka dina kostnader ytterligare bör du välja en bergvärmepump med inverterstyrning. Då anpassas pumpens arbete efter energibehovet i ditt hus, vilket sparar ännu mer pengar.

Om du vill byta ut din befintliga bergvärmepump mot en nyare, energisnålare variant kan du ofta använda samma borrhål och kollektorslang som den äldre installerades med.

Se till att du då väljer en bergvärmepump som tar hänsyn till det befintliga borrhålets djup, annars kan energiuttaget bli för högt och borrhålet tömmas på energi.

Vanliga frågor om bergvärmepump

Förstörs min trädgård av en bergvärmepump?

Nej, hålet som borras är relativt litet och gräsmattan kan skyddas.

Kan jag installera bergvärmepumpen själv?

Nej den måste installeras av en erfaren installatör innan användning.

Hur mycket kostar det att installera en värmepump?

Priset kan variera från 100 000 upp till 180 000 kronor.

Hur lång är livslängden på värmepumpen?

En värmepump kan ha en livslängd på upp till 20 år.

Vilket märke bör jag välja på min bergvärmepump?

Ett av marknadens bästa varumärken är Nibe, deras bergvärmepumpar är högkvalitativa.

Tomten skadas inte

Bergvärme är ett bra alternativ för dig som bor i hus och inte vill göra stor åverkan på din tomt. Ett borrhålet på endast 15 centimeter i diameter görs när installationen sker och värmepumpen installeras sedan bredvid ditt vattenburna värmesystem och kan jämföras med ett kylskåp till utseende och storlek.

En viktig sak att tänka på för god nattsömn är att inte installera den i närheten av sovrummet eftersom pumpen kan låta högt.

Borrhålet för bergvärme måste vara på ett avstånd av minst 20 centimeter från andra borrade hål. Detta kan påverka var hålet kan borras så att det inte kommer för nära exempelvis din grannes tomt. Djupet på hålet varierar och kan innebära att kostnaden höjs betydligt om man måste borra djupt. Vanligtvis måste man borra djupare i norra Sverige än i södra. När pumpen ska bytas ut kan samma hål återanvändas.

Används för både kyla och värme

En annan fördel med bergvärmepumpen är att den även kan generera kyla. Om sommaren är varm är det fullt möjligt att använda pumpen för att kyla ner bostaden istället. Du ställer bara in den temperatur som du önskar för ett behagligt inomhusklimat och kan på så sätt få en värme- och kylanläggning som passar året om. För att denna inställning ska kunna göras måste du i de flesta fall komplettera din pump med en kylmodul. Detta kan du köpa till efter installationen.

En kylmodul finns för närvarande i två typer; en aktiv och en som är både passiv och aktiv. En passiv variant räcker förmodligen om du bor i ett mindre hus eller om du endast vill kyla ner vissa rum. Den är bara i drift när du aktiverar kylfunktionen.

Den andra varianten kan använda sig av två steg för att producera kyla där det första är passiv sådan. Steg två är aktiv och modulen använder då en kompressor.

Fördelar med en bergvärmepump

Bergvärme är en stor investering men lönar sig i längden. Det är en säker, pålitlig och långvarig värmekälla vars enda sårbarhet ligger i om det blir strömavbrott. Livslängden kan vara upp till 30 år. Pumpen kan också användas under varma årstider för att kyla ner och svalka. Är en fördelaktig lösning i större hus och de som installerar en bergsvärmepump gör en investering som sparar dem mycket pengar i längden.