träffar.

No hits.

Varukorg

0171-66 30 20

mån-tor 8-19, fre 8-18, sön 16-21

Bergvärmepump

Det är mycket bra för klimatet och miljön att ta till vara på den värmen som finns i berggrunden. För att göra det krävs det att du investerar i en bra bergvärmepump. Att använda dig av en bergvärmepump har många fördelar, både för miljön och för plånboken.

En bergvärmepump har låga kostnader för driften, hög årsvärmefaktor och ger dig den allra bästa besparingen jämfört med andra värmepumpar. Därför är det inte så konstigt att bergvärmepumpar tillhör en av de mest populära värmepumpstyperna i Sverige. Vi är här för att hjälpa dig att investera i den rätta pumpen för dig.

Här hittar du vårt noggrant utvalda sortiment av bergvärmepumpar, och massor av bra information kring bergvärme. Om du vill ha rådgivning kring vilken bergvärmepump som passar dig, eller vill ha en offert, kontakta vår kunniga kundtjänst på telefon 0171 66 30 20 eller här på chatten så hjälper vi dig.

Läs mer

Varför ska man ha bergvärmepump?

Bergvärme är en miljövänlig värmekälla som ger och får energi genom att solen värmer upp grundvatten i en berggrund. Tack vare en bergvärmepump kan denna energi användas för att värma upp bostäder. Trots att installationen är relativt kostsam blir detta energialternativ i längden en billig värmekälla. Bergvärme är också bekymmers- och underhållsfri när installationen väl är gjord, vilket gör att många uppskattar detta system. Livslängden hos en bergvärmepump beräknas vara mellan 20 och 30 år.

Vad är bergvärme?

Bergvärme är en källa för uppvärmning som blivit allt mer populär. Enkelt förklarat är bergvärmen solenergi som blivit lagrat i marken och denna energi kan hämtas med hjälp utav en särskild pump som samverkar med ett vattenburet värmesystem. Bergvärme är ett miljövänligt alternativ som lämnar få avtryck i naturen och tack vare pumpar som är miljömärkta gör du ännu mindre miljöpåverkan. Pumparna avger en jämn temperatur oberoende av årstid och väder. Du behöver därför inte oroa dig att din bostad blir kall på vintern.

En bergsvärmepump eller markvärmespump från e-klok.se där bergvärme är inkluderad, drivs med el och det utgör pumpens största miljöpåverkan. Pumpen består av metaller vilka kan återvinnas men tyvärr finns också plast i pumpen vilken ofta förbränns och har en negativ påverkan av miljön. Nya tekniker håller dock på att utvecklas för att detta värmealternativ ska bli ännu mer miljövänligt och hållbart i längden. Titta gärna efter Svanen, EU Ecolabel eller P-märkning när du väljer pump i vårt sortiment.

Tomten skadas inte

Bergvärme är ett bra alternativ för dig som bor i hus och inte vill göra stor åverkan på din tomt. Ett borrhålet på endast 15 centimeter i diameter görs när installationen sker och värmepumpen installeras sedan bredvid ditt vattenburna värmesystem och kan jämföras med ett kylskåp till utseende och storlek. En viktig sak att tänka på för god nattsömn är att inte installera den i närheten av sovrummet eftersom pumpen kan låta högt.

Borrhålet för bergvärme måste vara på ett avstånd av minst 20 centimeter från andra borrade hål. Detta kan påverka var hålet kan borras så att det inte kommer för nära exempelvis din grannes tomt. Djupet på hålet varierar och kan innebära att kostnaden höjs betydligt om man måste borra djupt. Vanligtvis måste man borra djupare i norra Sverige än i södra. När pumpen ska bytas ut kan samma hål återanvändas.

Elavbrott – bergvärmepumpens kryptonit

En bergvärmepump är beroende av el för att fungera därför är den också sårbar vid dessa typer av störningar. Pumpens system är tekniskt avancerad och det krävs en behörig elektriker för att få arbeta med dess driftsystem. Om du är beroende av el kan du vid längre elavbrott använda dig av alternativa metoder. Två exempel är dieselgenerator och el-patron. Utöver skörheten under elavbrott är bergvärme en pålitlig värmekälla.

Två vanliga klagomål kring bergvärmepumpar är att vattnet i kranarna är för kallt och att huset inte värms upp tillräckligt. För att slippa problemet bör du be installatören att bedöma husets elförbrukning samt att du kontrollerar isoleringen i bostaden. I äldre hus kan nämligen luft sippra in. Om du bor i norra Sverige och har ett nybyggt hus kan svårigheten vara att behålla en jämn temperatur under vintern.

Bergvärmealternativ från e-klok.se

Är du ute efter en luft/vattenvärmepump som värmesystem - med bergvärme som värmekälla för din bostad, har du kommit rätt. Här på e-klok.se har vi ett brett sortiment av värmepumpar som är optimala för hus som använder ett vattenburet värmesystem. Då vi har flera storlekar i sortimentet är steg ett att se över vad du behöver.

Då denna typ av värmepump inte behöver underhållas på samma sätt som andra alternativ, du slipper exempelvis både sota och fylla på med pellets, är det ett av de billigare alternativen i längden. Systemet förväntas vara säkert och den enda stora sårbarheten ligger just i om det blir en längre tids strömavbrott. Enligt Energimyndigheten är hela 90 % av ägarna av en bergvärmepump nöjda med sin investering och sitt beslut att låta installera en bergvärmepump i sina hus.

Används för både kyla och värme

En annan fördel med bergvärmepumpen är att den även kan generera kyla. Om sommaren är varm är det fullt möjligt att använda pumpen för att kyla ner bostaden istället. Du ställer bara in den temperatur som du önskar för ett behagligt inomhusklimat och kan på så sätt få en värme- och kylanläggning som passar året om. För att denna inställning ska kunna göras måste du i de flesta fall komplettera din pump med en kylmodul. Detta kan du köpa till efter installationen.

En kylmodul finns för närvarande i två typer; en aktiv och en som är både passiv och aktiv. En passiv variant räcker förmodligen om du bor i ett mindre hus eller om du endast vill kyla ner vissa rum. Den är bara i drift när du aktiverar kylfunktionen. Den andra varianten kan använda sig av två steg för att producera kyla där det första är passiv sådan. Steg två är aktiv och modulen använder då en kompressor.

Fördelar med en bergvärmepump

Bergvärme är en stor investering men lönar sig i längden. Det är en säker, pålitlig och långvarig värmekälla vars enda sårbarhet ligger i om det blir strömavbrott. Livslängden kan vara upp till 30 år. Pumpen kan också användas under varma årstider för att kyla ner och svalka. Är en fördelaktig lösning i större hus och de som installerar en bergsvärmepump gör en investering som sparar dem mycket pengar i längden.

Bergvärme hos e-klok.se

Meny