Avfuktare för tvättstuga, torkrum och badrum

Här på e-klok hittar du effektiva avfuktare för tvättstuga, torkrum och badrum. I fuktiga miljöer trivs svamp, mögel och bakterier som skapar dålig lukt och dåliga luftförhållanden, men med en avfuktare kan du undvika dessa problem.

Visar alla 3 resultat

Betygsatt 0 av 5

Avfuktare Arctus Fenja 20

Upp till 60 m² • Drift ned till +5°C • 20L/dygn

2.995 kr

Delbetala 278.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Avfuktare Arctus Fenja 25

Upp till 80 m² • Drift ned till +5°C • 4D-Filter

3.550 kr

Delbetala 329.95 kr i 12 mån
Info
Betygsatt 0 av 5

Arctus Arida Pro S8 avfuktare

Fungerar vid alla temperaturer • Utan vattentank • Tystgående

8.995 kr

Delbetala 831.95 kr i 12 mån
Info

Effektiva avfuktare för tvättstuga, torkrum och badrum

Trots Sveriges jämförelsevis torra klimat så säljs det massvis med avfuktare, och det finns en god anledning till det. Hög relativ fuktighet uppstår vid en uppsjö av olika situationer, vilket också skapar en hel del problem. Många av dessa problem uppstår i tvättstuga, torkrum eller badrum eftersom alla dessa platser tenderar att bli fuktiga på grund av deras respektive användningsområden.

Hög relativ fuktighet i inomhusmiljöer skapar en grogrund för mögel, vilket medför hälsoproblem för oss människor och skadar våra hem och ägodelar. Den rekommenderade relativa luftfuktigheten är cirka 40-50%, men om du duschar, badar eller tvättar kläder höjs den relativa fuktigheten i rummet rejält.

Då är det viktigt att man har bra ventilation, men tyvärr är det dessa områden av bostaden som inte alltid har den nivån av ventilation som behövs, och då är en avfuktare avgörande för välmåendet av bostaden.
Mögel och andra oönskade mikroorganismer mår bra i över 50% relativ fuktighet, och tyvärr så finns det ett flertal av dessa som är vanlig förekommande i tvättstugor, torkrum och badrum. Bland annat inkluderar detta bakterier och svamp, som utöver att förstöra bostaden även kan skapa seriösa hälsoproblem, framför allt för allergiker och astmatiker.

Avfuktare i tvättstuga

Att ha en avfuktare sin tvättstuga har flera fördelar. En av fördelarna med att ha en avfuktare i sin tvättstuga är som ovan nämnt att det skyddar bostaden mot mögel, svamp och bakterier som är skadliga. Dessa skadliga mikroorganismer kan bland mycket annat förstöra kakel, golv, fönsterramar, och elektrisk utrustning. Något som är mycket vanligt i en tvättstuga är att fukt tränger sig in kakel eller klinkergolv där det kan vara svårt att upptäcka. Därför är det viktigt att man köper en avfuktare i god tid, och har den i förebyggande syfte för att slippa sanera sin tvättstuga i framtiden.

Den andra stora fördelen med att ha en avfuktare i sin tvättstuga är att avfuktaren även hjälper till att torka tvätten.
Avfuktare i en tvättstuga fungerar så effektivt att många väljer att inte ens ha en torktumlare eller ett torkskåp, och att enbart torka kläderna med en avfuktare. Ju större kapacitet du har på din avfuktare ju snabbare kommer den att torka kläderna i din tvättstuga. Detta kan vara väldigt effektivt och även väldigt energieffektivt.

Avfuktare i torkrum

Avfuktare i torkrum kan vara väldigt användbart. Att ha fuktig tvätt hängande flera timmar i sträck höjer luftfuktigheten i rummet, vilket i sin tur även torkar tvätten långsammare.

Utöver det så kan temperaturen i vissa torkrum även vara lägre än resten av bostaden, vilket även det får tvätten att torka långsammare. Avfuktare i torkrum är ett väldigt smidigt sätt att torka tvätten snabbt, effektivt och energieffektivt, samt att bevara torkrummet i ett hälsosamt skick.

Dessutom så tar avfuktare upp väldigt lite plats, vilket självklart tillåter mer tvätt att hängas upp.

Avfuktare i badrum

Avfuktare i badrum bör vara minst IP-22 klassade. Detta innebär att produkten är skyddad mot droppande vatten. Med detta sagt vill vi ändå tillägga att om du ska ha en avfuktare i badrummet så bör du placera den så långt ifrån dusch, handfat och badkar som det bara går.

Att ta en enkel dusch kanske inte anses som så märkvärdigt, men det kan höja den relativa fuktigheten till samma nivåer som en tropisk regnskog. Därför är det väldigt viktigt att denna fukt försvinner ifrån badrummet innan den hinner skapa problem.
Avfuktare i badrum är ett populärt sätt att göra sig av med denna fukt, och är ett väldigt smart sätt att undvika fuktskador i bostaden.

För avfuktare i badrummet så rekommenderar vi Arctus Fenja 25, som är IP-22 klassad.

Vad fungerar vid vilka temperaturer?

Som tur är så är tvättstugor, torkrum och badrum i stort sett alltid uppvärmda. Detta innebär att en kondensavfuktare, den allra vanligaste formen av avfuktare, är att föredra.

Den generella regeln är denna, och kom alltid ihåg detta när du köper en avfuktare:

  • I uppvärmda utrymmen där temperaturen ständigt är över 14 grader bör du använda en kondensavfuktare.
  • I ouppvärmda utrymmen där temperaturen ofta går under 14 grader bör du använda en sorptionsavfuktare. Dessa fungerar ner till riktigt låga temperaturer, till och med frost.

Så om du av någon anledning skulle ha en tvättstuga, ett torkrum eller ett badrum där temperaturen når under 18 grader bör du köpa en sorptionsavfuktare.