Produkter > Guide AC

Guide AC

Svalka med fast luftkonditionering eller portabel AC.

Vi har lösningarna som passar dig. Är du på jakt efter skön svalka till ditt sovrum eller din husvagn? Söker du efter AC och ett jämnt tempererat inomhusklimat för din villa? Letar du efter mer avancerade luftkonditioneringssystem för ditt företag eller för ert datarum? Här på e-klok.se får du svaren på de flesta frågor du har i ämnen som luftkonditionering och komfortkyla för hemmet, fritidshuset, båten eller företaget.

Är du på jakt efter en fast installerad lösning för kyla eller söker du en portabel lösning?

Man brukar dela upp lösningar för kyla i splitsystem alternativt portabla luftkylda eller vattenkylda system för luftkonditionering.

Med en fast installerad split lösning (en utedel och en innedel) får du absolut den bästa lösningen och du kan dessutom använda systemet för att generera värme på vintern. Den här typen av lösningar kostar lite mer och kräver installation av en F-Gas certifierad installatör. Vi på e-klok.se tillhandahåller både fast installerade lösningar för kyla, mer info här och installationstjänster i enlighet med de nya F-Gas kraven.

En portabel lösning är ofta billigare och det krävs ingen fysisk installation av en F-Gas godkänd installatör vilket gör det hela enklare. Du ansluter själv en portabel enhet till vägguttag samt en frånluftsslang för att föra bort den varma luften. Nackdelen är att dessa lösningar ofta har en lägre effekt och ljudnivån i rummet blir ofta högre.

Installera din luftkonditionering

För en fast luftkonditionering krävs en installation av en certifierad kyltekniker, eftersom dessa aggregat använder köldmedium mellan innedelen och utedelen. Detta är en viktig punkt för att din luftkonditionering ska fungerar optimalt.

Luftkonditionering ger upphov till kondensvatten som måste ledas bort

När maskinen kyler ner den varma luften så kan inte den svalare luften behålla samma mängd vätska och därför skapas kondensvatten i processen när kyla skapas. Kondensvattnet måste ledas bort. I små portabla enheter för luftkonditionering samlas vattnet ofta i en behållare som måste tömmas kontinuerligt. Vår erfarenhet är att dessa behöver tömmas relativt ofta, något som kan upplevas som en nackdel. Lite större portabla enheter och fast installerade split lösningar har slang så att vattnet kan ledas ut ur rummet. För de portabla enheterna hänger man ofta ut slangen genom ett fönster och för en fast installerad split lösning dras slangen genom ett borrat hål i väggen.

Vilken kyleffekt i watt behöver du för just ditt behov?

När man köper en fast eller portabel lösning för luftkonditionering och komfortkyla så är det viktigt att man tänker på vilken kyleffekt som produkten ger. Cirka 80 W (0,08 kW) / kvadratmeter i kyleffekt normal uträkning, i ett vanligt bostadshus med bra isolering och normal takhöjd.

Ex en luftkonditionering som har en kylkapacitet på 3,5 kW klarar av att kyla ett rum upp till 40m2. 3500W / 80 = 43 m2.

Tänk på ljudnivån i kombination med ditt användningsområde och val av lösning för kyla

För att sprida luften i rummet används en fläkt både i inomhusdelen på en fast installerad split lösning och i en portabel enhet. Titta därför alltid på ljudnivån i maximalt arbetsläge, om det finns ett ”silent mode” som kan användas nattetid om du skall ha din lösning för kyla i sovrummet.

Några kända fabrikat för fast och portabel kyla

De flesta av våra tillverkare som vi använder här på e-klok.se har instegsmodeller som kan användas som lösningar för kyla. Skall du välja en modell kan du också tänka på om behöver ha underhållsvärme t.ex. vintertid och i så fall välja modeller som också klarar av detta. Ett par sådana modeller hittar du här.

Våra favoriter är

Fast installerad AC

Kyla upp till 50 m2 50 m2 50 m2 45 m2
Kylkapacitet 4000W 4000W 4150W 3700W
SEER/EER 6,3 A++ 8,55 - A+++ 6,9/3,68 6,6/4,2
Luftflöde 720 m3/h 12,5 m3 12,5 m3
Ljud inomhusdel 22-42 dbA 21-42 dbA 22-43 dbA 19-38 dbA
Ljud utomhusdel 47 dbA 48 dbA 47 dbA 43 dbA
Vikt 8 (36) kg 11,5 (35) kg 8,5 (39) kg 10 (32) kg
Lämplig säkring 10 A 10 A 10 A 10 A
Energiklass A++ A+++ A++ A++
Bästa pris Bästa kylkapacitet

Portabel AC

Kyla upp till 30 m2 40 m2 30 m2 40 m2
Kylkapacitet 2630W 3370W 2700W 3500W
EER SEER:2,6 2,6
Ljudnivå 52-63 dbA 44-52 dbA 52-56 dbA 51-55 dbA
Vikt 25 kg 34 kg 27 kg 40 kg
Energiklass A A/A+ A A
Bästa pris Bästa kylkapacitet

Komfortkyla för företag och lösningar för kyla i serverrum

Är du på jakt efter komfortkyla till ditt företag, kyla till serverrummet eller någon annan applikation som kräver kyla. Ta då kontakt med oss på e-klok.se så kan du få en kostnadsfri offert. Vi erbjuder såväl produkter som installation, service och support i hela Sverige.